Δημοφιλή άρθρα
Επίσκεψη του Γερμανού Πρέσβη στην Κέρκυρα - Ενίσχυση των διμερών σχέσεων και προοπτικών. Τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέα...
Αριθμός απόφασης 10-97 - Θέμα: Έγκριση πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για την τετραετία 2026...
Αριθμός απόφασης 10-96 - Θέμα: Έγκριση άσκησης αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της υπ΄αριθμ. 4/17-3-2025, με ορθή...
Αριθμός απόφασης 9-88 - Θέμα: Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση των δημοτικών καταστημάτων Νο 3 και Νο 5 στο...
Αριθμός απόφασης 9-86 - Θέμα: Ορισμός δικηγόρου για την εκπροσώπηση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ενώπιον του Μονομελούς...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 15/12/2020

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 15/12/2020
corfu.gr-2021-03-11_10-36-43_287720
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 18.12.20

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 15/12/2020

Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο και σε καθημερινή βάση. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 18/11/2020.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 322 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας και 109 ανάμεσα σε επσκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 15/12/2020. Συνολικά 64 ασθενείς νοσηλεύτηκαν (19.9 % του συνόλου των κρουσμάτων). Επίσης έχουν σημειωθεί 8 θάνατοι μεταξύ μονίμων κατοίκων από τους οποίους 2 στο πρώτο κύμα της επιδημίας και 6 στο δεύτερο κύμα. Έχει σημειωθεί ένας ακόμη θάνατος σε κάτοικο Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και 3 θάνατοι αλλοδαπών επισκεπτών, δύο στο Νοσοκομείο και ένας μετά από διακομιδή στη Γερμανία.

Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί εργαστηριακά με μοριακή μέθοδο RT– PCR, σε εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Σε αυτά προστίθενται και τα κρούσματα, που ανιχνεύονται από τις δειγματοληψίες που διενεργούν τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα, και αποστέλλονται για εξέταση στην Αθήνα.

Στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου, το Παρατηρητήριο κατέγραψε συνολικά 11 νέα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους, που επιβεβαιώθηκαν σε εργαστήρια της Κέρκυρας, τα οποία διενεργούν το μοριακό τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2. Δεν καταγράφηκαν επί πλέον νέα κρούσματα από τις δειγματοληψίες που διενεργεί η Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα, στα πλαίσια ιχνηλατήσεων ή μαζικών εξετάσεων σε ομάδες πολιτών. Ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το Νοέμβριο.

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου έγιναν 3 εισαγωγές ασθενών μόνιμων κατοίκων Κέρκυρας. Το Νοέμβριο είχαν γίνει συνολικά 34 εισαγωγές, και σημειώθηκαν 6 θάνατοι. Τον Οκτώβριο είχαν γίνει συνολικά 13 εισαγωγές μονίμων κατοίκων της Κέρκυρας και το Σεπτέμβριο 5, ενώ δεν είχαν σημειωθεί ανάμεσα τους θάνατοι. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου επίσης δεν σημειώθηκε στην Κέρκυρα κανένας θάνατος σχετιζόμενος με COVID-19.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας προκύπτει ότι 130 (40.4%) ήταν γυναίκες και 192 (59.6%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 46.1 έτη , 44.4 στις γυναίκες και 47.2 στους άνδρες. Η κατανομή κατά φύλο και ομάδες ηλικιών φαίνεται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1: Κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 κατά φύλο και ομάδες ηλικιών στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας, στο διάστημα 30/5 έως 15/11

0-17

18-39

40-64

65+

Σύνολο

Άνδρες

6 (3.3%)

61 (33.3%)

78 (42.6%)

38 (20.8%)

183 (100%)

Γυναίκες

3 (2.3%)

50 (38.8%)

54 (41.9%)

22 (17.1%)

129 (100%)

Σύνολο

9 (2.9%)

111 (35.6%)

132 (42.3%)

60 (19.2%)

312 (100%)

 

 

  • Σε 9 άνδρες και 1 γυναίκα δεν είναι γνωστή η ηλικία

Η ημερήσια χρονική διασπορά των κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, με βάση την ημερομηνία λήψης επιχρίσματος προς εξέταση, φαίνεται στο διάγραμμα 1. Στο διάγραμμα απεικονίζεται ο αυξανόμενος ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά από μια περίοδο σχετικά σταθερής εξέλιξης της επιδημίας, η επιταχυνόμενη αύξηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, η σχετική σταθεροποίηση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και η πτωτική τάση στα τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου. Η μηνιαία χρονική διασπορά εμφανίζεται στο διάγραμμα 2. Στη διάρκεια του Νοεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά περίπου διπλάσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, απ’ όσα είχαν καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων είναι σαφώς μειωμένος και έχει επανέλθει στα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου.

Διάγραμμα 1: Επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 15/12 μεταξύ μονίμων κατοίκων (ημερήσια καταγραφή)

corfu.gr-2020-12-18_11-53-29_776462

Διάγραμμα 2: Επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 15/12 μεταξύ μονίμων κατοίκων (μηνιαία καταγραφή)

corfu.gr-2020-12-18_11-53-03_213193

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, αυτή εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα ευρείας διασποράς σε πολλές περιοχές του νησιού. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του νησιού. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα, και η συχνότητα των κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό για τους τρεις Δήμους, και ξεχωριστά για την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, φαίνεται στο διάγραμμα 3. Στο διάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός και η συχνότητα κρουσμάτων στον πληθυσμό, για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας συνολικά (περιλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων), για την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων ξεχωριστά, καθώς και για τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας. Η υψηλότερη συχνότητα εμφανίζεται στη Δημοτική Ενότητα Κέρκυρας και στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.

Διάγραμμα 3: Κατανομή και συχνότητα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά περιοχή μόνιμης κατοικίας στο διάστημα 30/3 έως 15/12

corfu.gr-2020-12-18_11-52-50_378788

Στο Διάγραμμα 4 παρουσιάζεται η κατανομή των κρουσμάτων που καταγράφηκαν από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα κατά Δημοτική Ενότητα, για τις πέντε Δημοτικές Ενότητες με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στην Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερα από τα μισά του συνόλου των κρουσμάτων. Η υψηλότερη συχνότητα κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό εμφανίζεται στους Δήμους Κασσωπαίων και Παλαιοκαστριτών.

Διάγραμμα 4: Κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 κατά Δημοτική Ενότητα στο διάστημα 30/3 έως 15/12

corfu.gr-2020-12-18_11-52-39_732978

Από την ανάλυση των στοιχείων που συνεχίζει να συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι η διασπορά του νέου κορωνοιού SARSCOV-2 στον μόνιμο πληθυσμό του νησιού έχει περιοριστεί σημαντικά. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου υπήρξε σημαντική μείωση στον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η επιδημιολογική καμπύλη της COVID-19 στην Κέρκυρα παρουσιάζει στα μέσα Δεκεμβρίου σταθεροποίηση, με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, σε σχέση με την έντονη ανοδική τάση που παρατηρήθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου. Η αυξητική τάση είχε επιταχυνθεί σημαντικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από μείωση των νοσηλειών στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείο, γεγονός που ενισχύει την εικόνα σταθεροποίησης της επιδημίας.

Η συχνότητα κρουσμάτων παραμένει χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα αντιστοιχούν αθροιστικά, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα, σε μια συχνότητα της τάξης των 3 κρουσμάτων ανά 1000 κατοίκους, ενώ στο σύνολο της χώρας η αντίστοιχη συχνότητα αντιστοιχεί σε 12/1000, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν μπορεί να υπολογισθεί με τα υπάρχοντα στοιχεία.

Με βάση τα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν, επιβεβαιώνεται πως η Κέρκυρα εισήλθε στην περίοδο του lock down σε πρωιμότερη φάση του δεύτερου επιδημικού κύματος, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Παρά την συνεχώς επιταχυνόμενη διασπορά του ιού το προηγούμενο διάστημα, η επιδημία δεν είχε ακόμη εισέλθει σε μια φάση ανεξέλεγκτης εξάπλωσης. Η εξέλιξη αυτή αποφεύχθηκε οριακά στην Κέρκυρα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την εφαρμογή του lock down. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται συνέχιση της σταθεροποίησης στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, καθώς η άρση των μέτρων θα είναι περιορισμένη.

Η φάση της επιδημίας στην οποία βρισκόμαστε τώρα, παρέχει την ευκαιρία για εξαγωγή συμπερασμάτων και προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τρίτου κύματος στη διάρκεια του χειμώνα. Από τον τρόπο που εξελίχθηκε και αντιμετωπίστηκε το δεύτερο επιδημικό κύμα, φάνηκε και στη χώρα μας, όπως είχε ήδη φανεί σε πολλές χώρες, πως όταν η διασπορά του ιού στην κοινότητα ξεπεράσει ορισμένα επίπεδα, είναι αδύνατον να ελεγχθεί στη συνέχεια χωρίς το «κλείσιμο» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επί πλέον στη Βόρεια Ελλάδα διαπιστώθηκε με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο, ότι αν τα μέτρα καθυστερήσουν 1-2 εβδομάδες, σε σχέση με την τοπική κατάσταση, η επιδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Σ’ αυτή την περίπτωση ο περιορισμός της μέσω του lock down επιτυγχάνεται με αργό και επώδυνο τρόπο, εξαντλώντας το σύστημα υγείας και στοιχίζοντας μεγάλο αριθμό θανάτων. Οι περιοχές που απέφυγαν τη δραματική αυτή εξέλιξη είναι αυτές που εισήλθαν στην περίοδο του lock down σε μια φάση σχετικά μικρότερης διασποράς του ιού.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν έχει μεγάλη σημασία να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην Κέρκυρα, καθώς θα χαλαρώνουν κάποια μέτρα και θα μπαίνουμε στην περίοδο των γιορτών με την αυξημένη κινητικότητα που τη συνοδεύει, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουμε και στην κατ’ εξοχήν περίοδο έξαρσης των ιώσεων, που είναι οι χειμερινοί μήνες. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί στη διάρκεια του χειμώνα, η σχετική σταθεροποίηση της επιδημίας, που προέκυψε στην Κέρκυρα από το τέλος Νοεμβρίου, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του γενικευμένου lock down. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εντατική ανίχνευση και τον έλεγχο των κρουσμάτων, τη συστηματική ιχνηλάτηση και την αυστηρή εφαρμογή της καραντίνας, στη φάση που η επιδημία είναι σε σχετική ύφεση, και δεν εξελίσσεται ακόμη με εκθετικούς ρυθμούς. Όπως επισημάνθηκε και σε προηγούμενες εκθέσεις και δελτία τύπου, η διαδικασία αυτή δεν είναι πρακτικά εφικτή μόνο με τη δράση κεντρικών δομών του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα. Χρειάζεται κινητοποίηση δυνάμεων και πόρων σε τοπικό επίπεδο.

Σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της διασποράς σε τοπικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει η προμήθεια μιας σημαντικής ποσότητας rapid test από τις τοπικές αρχές, προκειμένου κυρίως να ενισχυθούν οι δυνατότητες διεξαγωγής δωρεάν εξετάσεων από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ και το Νοσοκομείο. Αυτό γίνεται ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας. Επίσης επισημαίνεται και πάλι η ανάγκη συντονισμού και διακίνησης της πληροφορίας ανάμεσα στους φορείς, που εμπλέκονται στη διαχείριση διαφόρων πλευρών της επιδημίας στην Κέρκυρα, και ιδιαίτερα στην διαδικασία ανίχνευσης κρουσμάτων, συστηματικής ιχνηλάτησης, σύστασης και ελέγχου εφαρμογής της καραντίνας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας. Τα εμβόλια για την πρόληψη της COVID-19 αναμένεται να αποτελέσουν το αποφασιστικό μέσο για τον έλεγχο της επιδημίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος θα αρχίσουν να φαίνονται μετά το τέλος του χειμώνα, καθώς θα χρειασθεί να έχει εμβολιασθεί σημαντικό μέρος τους πληθυσμού, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, για να ανακοπεί η διασπορά του ιού, χωρίς την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Μέχρι τότε θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσπάθεια και υπομονή, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες ενός πιθανού τρίτου κύματος, τους χειμερινούς μήνες.

.

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544