Δημοφιλή άρθρα
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022. Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κ.ΑνδρέαςΣκούπουρας και τα στελέχη του...
Αριθμός απόφασης 44-1 - Θέμα: Περί αναμόρφωσης δημοτικού προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων οικονομικού έτους 2022. Αριθμός Πρωτοκόλλου: 44-1 ΑΔΑ: Ω5Ω446ΜΓ2Α-ΔΧ7
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ(44Η) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                         Κέρκυρα:    26-09-2022 ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ...
PARTY ALL NIGHT LONG   AMALIA & THE ARCHITECTS IDRA KAYNE D3LTA NIKKO PATRELAKIS -...
Η ετοιμότητα ενόψει της χειμερινής περιόδου στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. του Κεντρικού Δήμου. Συνεδρίασε...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

14 Σεπτεμβρίου 1943: εμπρησμός της πόλης της Κέρκυρας από τους Γερμανούς Δήλωση της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / 14 Σεπτεμβρίου 1943: εμπρησμός της πόλης της Κέρκυρας από τους Γερμανούς Δήλωση της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου
corfu.gr-2021-09-14_12-09-49_707587
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 14.09.21

Συμπληρώνονται 78 χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Κέρκυρα, όταν τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου 1943, το νησί μας παραδόθηκε στις φλόγες από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς από γερμανικά αεροπλάνα με εμπρηστικές βόμβες.

Εκείνη η τραγική νύχτα θα πρέπει να χαραχτεί βαθιά στην μνήμη μας. Θα πρέπει να μας συντροφεύει στην προσπάθεια για να μην ξανασυμβούν ποτέ παρόμοια τραγικά γεγονότα. Θα πρέπει να μας διδάσκει για την ανάγκη προάσπισης της ελευθέριας και εδραίωση της ειρήνης.

Ο εμπρησμός της πόλης της Κέρκυρας, κατέδειξε το απεχθές πρόσωπο ενός παράλογου πόλεμου, που κατέστρεφε ότι βρέθηκε στην πορεία του.

Η Κέρκυρα και να θέλει δε μπορεί να ξεχάσει. Οι πληγές από εκείνη τη νύχτα άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στις ψυχές των Κερκυραίων που την έζησαν.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σημάδια στις συνοικίες της πόλης μας, που προσεβλήθησαν πρώτες και υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, όπως η “εβραϊκή”. Η Ιόνιος Βουλή, η Ιόνιος Ακαδημία, ο Καθολικός Ναός της (Annunziata), ο (Μαρκάς), στην σπηλιά o Ναός των Αγίων Πατέρων, υπέστησαν σοβαρές καταστροφές. Ακόμα και σήμερα αναπολούμε το κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου, που υπήρξε από τα πρώτα θύματα των εμπρηστικών βομβαρδισμών.

Η σημερινή επέτειος επαναφέρει μνήμες μιας εποχής, που η Κέρκυρα πλήρωσε ακριβά το τίμημα του πολέμου. Μιας εποχής που πρέπει να θυμόμαστε για να μπορούμε να αναδεικνύουμε ακόμα περισσότερο την αξία της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών.

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544