Δημοφιλή άρθρα
Πρόγραμμα Δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων της στοματικής και σκελετικής υγείας σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Δήμος Κεντρικής...
9Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ - ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. 9Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ -...
14Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2024 - ΤΑΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε 14η Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. ...
Θαλάσσιες μεταφορές, εμπορευμάτων και οχημάτων από την Κέρκυρα προς νησίδες ΒΙΔΟ & ΛΑΖΑΡΕΤΟ και επιστροφή».. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας...
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ : «Προμήθεια εξοπλισμού λειτουργίας 4ου ενιαίου Λυκείου (Περ. Επιχ. Πρ., ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2014-2020)». Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Απάντηση στην Ανακοίνωση-Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / Απάντηση στην Ανακοίνωση-Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας
corfu.gr-2023-02-07_08-14-06_398916
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 07.02.23

Η δημοτική αρχή σχετικά με την Ανακοίνωση – Καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας για την άσκηση ένδικων μέσων επί αποφάσεως  επιδίκασης επιδομάτων και αδείας σε αριθμό εργαζομένων του Δήμου, δηλώνει τα ακόλουθα:

«O Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ακολουθεί δύο βασικές αρχές.

Η πρώτη είναι η διατήρηση καθαρών και ειλικρινών σχέσεων συνεργασίας με τους εργαζόμενους και η δεύτερη η τήρηση της νομιμότητας.

Χωρίς συγκρουσιακή διάθεση και αντίληψη οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

1ον) Η άσκηση ένδικων μέσων απέναντι στην πρωτόδικη απόφαση επιδίκασης  σε 141 εργαζόμενους του Δήμου και 78 του ΣΥΚΟΙΠΑ επιδομάτων εορτών και αδείας ήταν επιβεβλημένη.

Από που ήταν επιβεβλημένη; Φυσικά από το νόμο που όλοι γνωρίζουν.

Ποιο νόμο; Το νόμο 3852 του 2010 που στο άρθρο 72 παρ 1 (όπως τροποποιήθηκε), αναφέρει ρητά : «Δεν επιτρέπεται συμβιβασμός ή κατάργηση δίκης για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων, εξόδων παράστασης, εξόδων κίνησης και γενικά μισθολογικών παροχών οποιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένων εκείνων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου».

2ον) Σε ότι αφορά στη δικαστική απόφαση με την οποία οι εργαζόμενοι είχαν εισπράξει τα επιδόματα δώρων και αδείας προηγούμενης διετίας, η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτόδικη απόφαση είναι απόφαση Ειρηνοδικείου και όχι Ανωτάτου Δικαστηρίου.

3ον) Στο ερώτημα γιατί τότε δεν είχε ασκήσει ένδικα μέσα ο Δήμος η απάντηση είναι απλή και προκύπτει από το νόμο: εκείνη την εποχή δεν είχε επιβληθεί η άσκηση ένδικων μέσων , ενώ σήμερα η άσκηση ενδίκων μέσων είναι υποχρεωτική.

Αν ο Δήμος δεν ασκούσε ένδικα μέσα, τότε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής καθώς επίσης και όποιος υπέγραφε το σχετικό ένταλμα για να πληρωθούν αυτά τα χρήματα  θα βρισκόταν μπροστά σε καταλογισμό.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατες αποφάσεις του έτους 2019 (υπ’ αριθμ. 1307 έως 1316) έχουν επιλύσει το νομικό ζήτημα, κρίνοντας συνταγματική την κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις την περίοδο των μνημονίων.

Οφείλουμε όμως να στείλουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Το μήνυμα αυτό είναι ότι ο Δήμος και αυτή η δημοτική αρχή θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι είναι πολύτιμοι συνεργάτες σε μια κοινή προσπάθεια.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργαζόμενος του Δήμου  δικαιούται  ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και εφόσον αυτό καταδεικνύεται από τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, τότε το ποσό αυτό θα καταβάλλεται, κάθε φορά, στο ακέραιο.

Επίσης να καταστήσουμε για μία ακόμα φορά σαφές ότι αυτή η δημοτική αρχή και όλες οι αποφάσεις της χαρακτηρίζονται από σεβασμό στους κανόνες της διαφάνειας και της νομιμότητας.

Άλλωστε, όλες οι αποφάσεις αλλά και οι δαπάνες του Δήμου ελέγχονται.»

 

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544