Δημοφιλή άρθρα
Κοινή πρόσκληση σε σύσκεψη για το μέλλον του Αχιλλείου. Κοινή πρόσκληση στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Πρόεδρο Δ.Σ....
Σύσκεψη στο Μαράσλειο για το κυκλοφοριακό ζήτημα στην οδό Μεθοδίου. Σύσκεψη για την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην οδό Μητροπολίτου Μεθοδίου πραγματοποιήθηκε...
Αριθμός απόφασης 21-12 - Θέμα: «Έγκριση 3ου πρακτικού προσωρινού αναδόχου για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης για την εκπόνηση μελετών με...
Αριθμός απόφασης 21-27 - Θέμα: Περί έγκρισης δαπανών πάγιας προκαταβολής Κοινότητας Εβροπούλων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έτους 2024...
Αριθμός απόφασης 21-7 - Θέμα: Έγκριση της μεταβολής του κεφαλαίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, λόγω ανάληψης υποχρέωσης...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Βασικά σημεία συνέντευξης της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου

Αρχική / Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις - Δράσεις ΕΣΠΑ / Βασικά σημεία συνέντευξης της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου
corfu.gr-2020-07-05_13-15-04_436638
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 03.07.20

Σε σημερινές δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν σημαντικά έργα όπως το Άλσος της Γαρίτσας, έργα συντήρησης του οδικού δικτύου προϋπολογισμού πάνω από 5 εκ. Ευρώ, αλλά και στο θέμα της διαδικασίας της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Κέρκυρα προς την Κοζάνη μετά και το εξώδικο το οποίο απεστάλη από τους Δημάρχους Βορρά και Νότου.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων έχουν ως ακολούθως:

Άλσος Γαρίτσας

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για το γεγονός ότι με το από 18 Ιουνίου έγγραφο της Διαχειριστικής αρχής “καταφέραμε και βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα πριν την υλοποίηση ενός έργου το οποίο αποτέλεσε στόχο πολλών ετών και πολλών δημοτικών αρχών” όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην ανάπλαση του Άλσους της Γαρίτσας. Όπως έκανε γνωστό η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο, και αφορά ένα έργο το οποίο δημοπρατείται, εκπονείται, κατασκευάζεται και επιβλέπεται από τον Δήμο.

Η Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για την πραγματοποίηση αυτού του έργου κάνοντας γνωστό ότι από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου τον περασμένο Σεπτέμβρη οι προσπάθειες εστιάστηκαν με τη βοήθεια των υπηρεσιακών στελεχών στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών (τοπογραφικών, αρχιτεκτονικών, γεωπονικών, φυτοτεχνικών, ηλεκτρομηχανολογικών, φωτισμού, εξοπλισμού κ.α), των τευχών δημοπράτησης και των απαιτούμενων εγκρίσεων (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής – Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο- Δ/νση Δασών- Εγκριση περιβαλλοντικών όρων κλπ.) που αφορούσαν συνολικά την ανάπλαση των δημοτικών χώρων Γαρίτσας Ανεμομύλου. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι με προσωπικό ενδιαφέρον και επιμονή και σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ. ολοκληρώθηκε άμεσα η γνωμοδότηση της πρότασης από το Κ.Α.Σ και ήταν δυνατή η υποβολή της πρότασης του Δήμου, προς τη Διαχειριστική Αρχή εμπρόθεσμα την 14/11/2019.

Η Μ. Υδραίου ανέφερε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή τη διοίκηση, οι μελέτες βρίσκονταν σε εξέλιξη (η αρχιτεκτονική είχε ολοκληρωθεί και είχε παρουσιαστεί ανοικτά στο κοινό σε συνεργασία με Σύλλογο Ανεμομύλου (Φλαγγίνειο), από τις τεχνικές υπηρεσίες και τη Δ/νση Πρασίνου. Στο διάστημα του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες και εστάλησαν για τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Στο ίδιο διάστημα επεξεργάζονταν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και της προμήθειας.

Σήμερα η πρόταση συνολικού ύψους 2.851.212,04 πράξη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (Π.Ε.Π.Π.Ι.Ν) και αποτελείται από 3 υποέργα. H εν λόγω πράξη συμπεριλαμβάνεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της πόλης της Κέρκυρας και η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος μας είναι πλήρης και ώριμη για δημοπράτηση.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αναβάθμιση των δημοτικών χώρων ΓΑΡΙΤΣΑΣ – ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ αποτελούσε ένα όραμα τόσο των κατοίκων όσο και των πολιτικών αρχών. Από τη δεκαετία του 2000 είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες αναβάθμισης των χώρων. Ένα έργο ανάπλασης, είχε δημοπρατηθεί αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ, επίσης ήταν διακαής πόθος όλων των απελθουσών αρχών, με τελευταίο τον κο Νικολούζο που το συμπεριέλαβε στα έργα ΟΧΕ Κέρκυρας και πιθανόν η πράξη αυτή να βοήθησε στην ένταξη του.

Τι περιλαμβάνει το έργο ανάπλασης

Οι εργασίες θα υλοποιηθούν σε δύο υποέργα: ένα έργο με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΛΣΟΥΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ – ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ» και μια προμήθεια με τίτλο «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΛΣΟΥΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ- ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ». Το τρίτο υποέργο αφορά την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το έργο ανάπλασης συνοπτικά περιλαμβάνει :

-Εργασίες βελτίωσης των υφιστάμενων παιδικών χαρών στο Άλσος Γαρίτσας- Ανεμομύλου

– Εργασίες αναβάθμισης στο υφιστάμενο γήπεδο καλαθοσφαίρισης.

-Τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής ενηλίκων για υπαίθρια άσκηση σε χώρο βόρεια του γηπέδου μπάσκετ και κοντά στην παιδική χαρά ανεμομύλου.

-Συνολική αντικατάσταση της ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης.

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και στηλών.

-Δημιουργία γηπέδων πετάνκ.

-Δημιουργία χώρου εκδηλώσεων με μικρή κερκίδα.

-Συνολική ανακατασκευή των κτισμάτων των τουαλετών.

-Επισκευή των πεζοδρόμων.

– Κατασκευή νέας πίστας σκέιτ σε χώρο με έκταση περίπου 900τ.μ. ο οποίος γειτνιάζει με το γήπεδο μπάσκετ.

-Τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος.

-Οι εναπομείναντες χώροι πρασίνου αναβαθμίζονται με την εγκατάσταση χλοοτάπητα στα τμήματα που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά και αυτόματου ποτίσματος όπου απαιτείται. Στα τμήματα πρασίνου προς τη θάλασσα φυτεύεται σε όλο το μήκος το φυτό μπούζη που θα δώσει και χρώμα. Στα μεσαία τμήματα προτείνεται η φύτευση του φυτού λίπια σε όλο το μήκος. Σε όλο το μήκος των διαδρομών και των μονοπατιών ο χώρος οριοθετείται με μπορντούρα από πιξάρια.

-Κλαδέματα.

-Επισκευή του παραλιακού πεζοδρομίου και όδευση τυφλών.

-Αντικατάσταση εξοπλισμού και προσθήκη νέου (κάδοι- πάγκάκια – τραπέζια πιγκ- πογκ και μπριτζ – σκάκι.

Υποβολές για χρηματοδοτικά Προγράμματα Δημοτικής περιόδου 2019-2023

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων αναφέρθηκε συνοπτικά στην προσπάθεια την οποία έχει κάνει η δημοτική αρχή κατά τους 10 περίπου μήνες της θητείας της για την άντληση πόρων με στόχο την βελτίωση υποδομών και την κατασκευή έργων. Όπως είπε, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων έχει υποβάλει μέσα στους πρώτους 10 μήνες θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής 11 προτάσεις έργων ύψους πάνω από 10 εκατομμύρια (10.545.803,04) οι οποίες αφορούν σε σειρά θεμάτων όπως παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες και αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αναβαθμίσεις παιδικών χαρών, οδοποιία, στέγαστρα σε στάσεις της αστικής συγκοινωνίας, αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού, μελέτες ωρίμανσης έργων και άλλα.

Αυτά αφορούν 2.851.212.04 από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, 3.184.231,00 από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, 250.480 από το Πράσινο Ταμείο, 4. 259.880 από το ΠΔΕ.

Παράλληλα, η κ. Υδραίου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει προετοιμασία για όλα τα ερχόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το Αντώνης Τρίτσης.

Πάνω από 5 εκ. Ευρώ για το οδικό δίκτυο από το ΠΔΕ

Ειδική αναφορά η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας έκανε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ποσό το οποίο αφορά στην αποκατάσταση και σε έργα οδικού δικτύου τα οποία ξεπερνούν τα 5 εκ. Βρισκόμαστε σε διαδικασία δημοπράτησης αυτών των έργων, και πιστεύω ότι με την απορρόφηση των χρημάτων αυτών θα δοθεί η δυνατότητα να επουλώσουμε πληγές χρόνων στο οδικό μας δίκτυο και να βελτιώσουμε την εικόνα του Δήμου μας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Υδραίου.

Οι παρεμβάσεις σε Δ.Ε. Κερκυραίων και Φαιάκων

Σε ό,τι αφορά αναλυτικότερα τα έργα που αφορούν τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του δημοτικού οδικού δικτύου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στις δημοτικές ενότητες Κερκυραίων και Φαιάκων, ύψους 4 εκ. 600 χιλιάδων ευρώ περίπου, αφορούν συντήρηση και αποκατάσταση οδών, περιλαμβάνουν καθαρισμούς τριγωνικών τάφρων, κοπή φυτών και κλαδιών κατά μήκος οδών, απόξεση υφιστάμενων ασφαλτοτάπητων, ασφαλιτικές ισοπεδωτικές στρώσεις, ασφαλτικές στρώσεις κυκλοφοράις, υψομετρικές προσαρμογές υφιστάμενων φρεατίων, διαγραμμίσειος και διαβάσεις πεζών και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες εκπόνησης και εκτέλεσης των συγκεκριμένων έργων θα γίνουν σταδιακά, ήδη ορισμένες έχουν ξεκινήσει και έπονται ορισμένες άλλες. Στο σύνολο, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις προαναφερόμενες Δημοτικές Ενότητας θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω οδούς:

Δ.Ε. Κερκυραίων:

-Κ72 Ποταμός, Επαρχιακή Πέλεκα.

-Οδός στα Κανάλια.

-Σπύρου Βασιλείου.

-Νικολάου Βεντούρα.

-Ρήγα Φεραίου

-Παναγούλη

-Κ. Γεωργάκη.

-Κύπρου.

-Αλκινόου.

-Θεοδώρου Δεσύλλα (Δαίρπφελδτ)

-Λοχαγού Σπ. Βλάικου (Δρόμος λαϊκής).

-Ξενοφώντος Στρατηγού.

-Σπύρου Περουλάκη.

-Κολοκοτρώνη (Δικαστήρια).

-Λ. Αλεξάνδρας.

-Κάθετη “στοά” Μιλτιάδου Μαργαρίτη.

-Σοφιανού.

-Νικοκάβουρα.

-Μαντζάρου (Άνω τμήμα).

-Μαρκορά.

-Δημητρίου Καβάδα.

-Πάροδος Αστεροσκοπίου.

-Αθηναγόρα Καβάδα.

-Σπύρου Ράθ.

-Νικ. Ζερβού.

Δ.Ε. Φαιάκων

-Δρόμος Σωκράκι-Τρουμπέτα (διαγράμμιση και στηθαία ασφαλείας).

-Όδός Κ57 (Λουτσιόλα-Γαζάτικα-Κάτω Κορακιάνα).

-Οδός όπισθεν Λουτσιόλα.

Δ.Ε. Αχιλλείων, Παρελείων και Παλαιοκαστριτών

Σε ό,τι αφορά το ΠΔΕ και τις παρεμβάσεις οδικού δικτύου μέσης Κέρκυρας το οποίο περιλαμβάνει τις Δ.Ε. Αχιλλείων, Παρελίων και Παλαιοκαστριτών, ύψους 1 εκ. 700 χιλιάδων ευρώ, προβλέπονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

Δ.Ε. Αχιλλείων, 600.000 ευρώ.

-Ασφαλτόστρωση δημοτικής οδού προς Αγ. Γόρδιο των Δ.Κ. Κάτω Γαρούνα και Σιναράδων.

-Βελτίωση ασφαλτοτάπητα δρόμου Τσάκι Μπενιτσών.

-Βελτίωση ασφαλτοτάπητα στα Σουλέικα Κυνοπιαστών και Αγ. Προκοπίου.

-Βελτίωση ασφαλτοτάπητα και ασφαλτόστρωση Πουλάτα και Τριανταφυλλιές Αγ. Δέκα.

-Βελτίωση και ασφαλτόστρωση δρόμου νηπιαγωγείου Βιρού.

-Ασφαλτόστρωση με τάπητα δρόμου Καστελλλάνων Μέσης -Μπριαμάκι.

-Ασφαλτόστρωση βελτίωση δρόμου Αγ. Προκοπίου.

-Ασφαλτόστρωση βελτίωση δρόμου από νεκτροταφείο Καλαφατιώνων προς Καστελλάνους Μέσης.

-Ασφαλτόστρωση βελτίωση δρόμου από Βιρό προς Μπριαμάκι.

-Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης δρόμου θέση Χάιδου Κυνοπιαστών.

-Βελτίωση δρόμων Καμάρας.

-Βελτίωση δρόμων Κουραμάδων.

-Βελτίωση και επισκευή δρόμου προς Σαν Στέφανο.

-Τοιχίο αντιστήριξης Αγ. Θεοδώρου Άνω Γαρούνα.

-Ασφαλτόστρωση βελτίωση δρόμου Μανταλιάδα Κήπερη Βαρυπατάδων.

-Βελτίωση εσωτερικών δρόμων Γαστουρίου.

-Αντιστήριξη δρόμου στην Καμάρα.

-Τοιχίο αντιστήριξης δρόμου Σταυρού-Μπενιτσών.

-Τοιχίο Καστανιάς Βιρού.

-Τοιχίο δρόμου Αγ. Ανδρέα Βαρυπατάδων.

Δ.Ε. Παρελιων: 500.000 ευρώ.

-Ασφαλτόστρωση και ενίσχυση δημοτικής οδού από Πέλεκα προς Γλυφάδα.

-Ασφαλτόστρωση και ενίσχυση δημοτικ΄ςη οδού προς Αερόστατο Σιναράδων.

-Επισκευή και ασφαλτόστρωση της δημοτικής οδού στη θέση “Ζέστα-Σαδούμα-Τ.Κ. Γιαννάδων).

-Τσιμεντόστρωση δημοτικής οδού Τ.Κ. Κανακάδων προς Δεξαμενή.

-Επισκευή δρόμου προς Μπαρλόγκια Τ.Κ. Μάρμαρου.

-Ασφαλτόστρωση δρόμου Άφρα-Κροντήρα.

-Ασφαλτόστρωση δημοτικής οδού προς Γιαλισκάρι. Ασφαλτόστρωση δημοτικής οδού Βάτου από Ρόκα προς Κελιά.

-Τσιμεντόστρωση δρόμου Νηφορό Πέλεκα.

-Τσιμεντόστρωση δρόμου Μαντουβά-Βασιλικά Αγ. Ιωάννη.

-Τσιμεντόστρωση δρόμου Ροντοβάνη προς Καρουμπάτικα.

-Ασφαλτόστφωση δρόμου Κοντογυαλού.

Δ.Ε. Παλαιοκαστριτών 450.000 ευρώ.

-Κατασκευή τοιχείου Λιαπάδων (προς παραλία).

-Κατασκευή τοιχίου θέση Μιχαλά Λακώνων.

-Ασφαλτόστρωση Γαρδελάδων από Σκαλιά σε Άη Νικόλα.

-Τσιμεντόστρωση Λακώνων από Σακελλαρίου ρπος Αγορές.

-Ασφαλτόστρωση Λιαπάδων από Κόρακα-Κοφιρένα.

-Ασφαλτόστρωση και τοιχίο Ζώμενο Λιαπάδων.

-Ασφαλτόστρωση Μακράδων από Κλίσμα σε Καρλάτικα.

-Ασφαλτόστρωση Γαρδελάδων από Λεύκες μέχρι Ολλανδούς.

-Ασφαλτόστρωση Κρήνη Μακράδες από Ρούγα προς Τραμπούκο.

-Αλλειματάδες – Από γεφύρι προς Αρκαδάδες.

-Αλλειματάδες – Από Κάβες προς Αρκαδάδες.

-Ασφαλτόστρωση Σκριπερού από Μπάτση προς Α. Κορακιάνα.

-Ασφαλτόστρωση Μακράδων – Κρήνης από Κρήνη προς Ζαβού.

-Τσιμεντόστρωση Λακώνων από Μαρτζούφη μέχρι Παλιάλωνα.

-Ασφαλτόστρωση Λιαπάνδων από Νεκροταφείο προς Άη Νικόλα.

Αναλυτική απάντηση στο εξώδικο των δημάρχων Βορρά & Νότου

Σε ό,τι αφορά το εξώδικο το οποίο οι δήμαρχοι Βορρά και Νότου απέστειλαν τις προηγούμενες ημέρες, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έκανε γνωστό ότι σε νομικό και ουσιαστικό επίπεδο ο αρμόδιος Φορέας έχει δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις. Για το θέμα, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι δια περιφοράς συνεδριάσεις προβλέπονται και είναι απολύτως νόμιμες στα πλαίσια και της ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου 2020. Στις 10 Ιουνίου όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ συμπεριλαμβανομένων και των δύο δημάρχων κλήθηκαν να εκφράσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για την αλλαγή του τόπου των δια ζώσης συνεδριάσεων τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής όσο και του Δ.Σ., στο δημαρχιακό κατάστημα Σαν Τζιάκομο, πλην όμως, μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίθηκαν και επομένως εντελώς καταχρηστικά ζητούν να κριθεί ως μη νόμιμη η σύγκληση της δια περιφοράς συνεδρίασης. Αυτό ως προς το νόμιμο της συγκλισης της συνεδρίασης δια περιφοράς.

Τώρα, επί του θέματος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας, θα πρέπει να πω στους αγαπητούς συνάδελφους του Νότου και του Βορρά ότι σύμφωνα με το νόμο, “οι ΦΟΔΣΑ που είχαν συσταθεί είτε ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου είτε ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητες που ασκούσαν πριν από την έναρξη ισχύος λειτουργίας των Ειδικών Περιφερειακών Διαβαθμιδικών ΦΟΔΣΑ.Επομένως, ο ΦΟΔΣΑ εξακολουθεί να έχει πλήρεις, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό αρμοδιότητες στα θέματα δικαιοδοσίας του μέχρι τη δημοσίευση σχετικής διαπιστωτικής πράξης περί σύστασης του νέου αυτού φορέα. Άρα, νόιμιμα περιελήφθη ως θέμα για τη λήψη απόφασης η έγκριση μελέτης και διενέργειας διαγωνισμού μεταφοράς των αποριμμάτων μας των τριών δήμων της Κέρκυρας στην Κοζάνη για την επεξεργασία από την ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. για δύο χρόνια με δικαίωμα προαίρεσης για ένα ακόμη χρόνο.

Επίσης, καθίσταται σαφές βάσει νόμου ότι η μεταφορά που βρίσκεται στο στάδιο προ της υπογραφής σύμβασης έχει ελεγχθεί και έχει κριθεί νόμιμη σύμφωνα με την σχετική πράξη του ελεγκτικού συνεδρίου και με την σχετική απόφαση της αποκεντρωμένης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ συμπεριλαμβανομένων και των δύο δημάρχουν ήταν απόλυτοι γνώστες του προγραμματισμού δράσεων του ΦΟΔΣΑ για την προκήρυξη του διαγωνισμού μεταφοράς των απορριμάτων και συνεπώς της έγκρισης της σχετικής μελέτης με τελικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή του κινδύνου σώρευσης των απορριμμάτων στην πόλη της Κέρκυρας αλλά και στο νησί γενικότερα.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, για το ίδιο θέμα δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουν κάθε δικαίωμα φυσικά οι δύο αγαπητοί δήμαρχοι να εκφράζουν τις απόψεις τους. Αλλά και εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο λειτουργών Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας, όσο υπάρχει, και μέχρι την τελευταία μέρα ύπαρξής του, να ολιγωρήσει η να καθυστερήσει οποιοδήποτε έργο που έχει να κάνει με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας με άρτιο τρόπο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και καλό μέχρι την τελευταία μέρα και θα συνεισφέρουμε το ίδιο θετικά και δυναμικά και στον διάδοχο φορέα.

Για να ξεκαθαρίσω λοιπόν ως προς την μεταφορά, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει συνολικά ως Σύνδεσμος και αυτό που είχαμε ψηφίσει όλα τα μέλη μεταξύ αυτών και οι αγαπητοί δήμαρχοι Βορρά και Νότου. Η Ενιαία Αρχή και η απόφαση της Εκτελεστικής μας έδωσε τη δυνατότητα να μην πάμε σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό αλλά με έναν προϋπολογισμό να εκτελέσουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων άμεσα, έχοντας ως προϋπόθεση -και υπάρχει και στη μελέτη του έργου μεταφοράς – να προχωρήσουμε και στη μεγάλη μεταφορά η οποία είναι δύο συν ένα χρόνια, με προαίρεση, ότι θα πρέπει δηλ. όταν τελειώσει η έκτακτη μεταφορά που θα διαρκέσει κάποιους μήνες να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην μεταφορά των δύο συν ένα χρόνων.

Αυτό, διότι δεν θέλουμε επουδενί ούτε μία μέρα να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους για να κινδυνεύσει και να απειληθεί ξανά η δημόσια υγεία και η οικονομία του τόπου. Αυτά όλα είναι σχεδιασμός που είχαμε αποφασίσει, συναποφασίσει και με τα συναρμοδια υπουργεία αλλά και στο Διοικητικό συμβούλιο και στην εκτελεστική του ΦΟΔΣΑ με όλα τα μέλη. Δεν μπορεί να δηλώνουν άγνοια και δεν μπορεί να προφασίζονται άλλες δικαιολογίες και προσχώμματα. Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο παρά ό,τι μας ενέκριναν οι αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εγκριθεί από τις αρχές, τα Υπουργεία, την Περιφέρεια και όλους μας. Και είναι και αν θέλετε καθήκον μας να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μην μείνει όπως είπα ούτε 1 ώρα μετέωρη η διαδικασία μεταφοράς.

Όσον αφορά αυτό που λένε για την δέσμευση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί έχει ξεκαθαριστεί ότι οι λειτουργίες αυτές, προμήθειες και έργα, θα περάσουν αυτόματα στο νέο φορέα και θα συνεχιστούν από τον νέο φορέα υπό την σύσταση που θα έχει το καινούργιο Διοικητικό του Συμβούλιο. Επίσης υπάρχει ήδη η εναλλακτική, στην μεταφορά των δύο συν ένα χρόνων με προαίρεση, επειδή ήταν αιτούμενο των δημάρχων, αλλά ήταν δύσκολο να γίνει στην έκτακτη μεταφορά, έχει ήδη δηλαδή προβλεφθεί ότι θα μπορεί κάθε δήμος εφόσον επιθυμεί να κάνει ανεξάρτητα την μεταφορά για το δικό του Δήμο και για τις δικές του ποσότητες απορριμμάτων. Δηλαδή είναι σαν ένα έργο, μία παροχή υπηρεσίας με τρεις υποκατηγορίες: Βορρά, Μέση και Νότου. Άρα, αυτή η δυνατότητα ήδη τους παρέχεται από την μελέτη και από την προκήρυξη που θα βγει και γι’ αυτό τους καλούμε όλους μαζί για να τα ξανασυζητήσουμε.

Όσον αφορά την βιασύνη, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω, νομίζω ότι μάλλον είναι χιούμορ ή αστειεύονται οι συνάδελφοι. Διότι μέχρι τώρα λέγανε ότι ολιγωρούμε και καθυστερούμε. Όταν γίνονται γρήγορα τα πράγματα και βλέπουν ότι παίρνουμε τις εγκρίσεις, ότι προχωράμε και ότι μας βρίσκουν καθόλα νόμιμους και σωστούς όλες οι υπηρεσίες, λένε ότι τα κάνουμε γρήγορα και ότι βιαζόμαστε. Δεν υπάρχει περίπτωση να ολιγωρήσουμε και να καθυστερήσουμε ούτε μία μέρα, αυτό δηλώνω. Αυτό να είναι ξεκάθαρο προς όλους και θα έπρεπε να παλεύουν μαζί με μας, για την Κέρκυρα, για να γίνουν όλα γρήγορα για να διασφαλίσουμε το μέλλον του νησιού και να μην διακινδυνεύσουμε νέο διασυρμό.

Άρα, αυτό θα θεωρήσω ότι ήταν αστείο από την πλευρά τους γιατί οι γρήγορες κινήσεις και ενέργειες εγώ εκτιμώ ότι πρέπει να επιβραβεύονται και να στηρίζονται όχι να καταδικάζονται. Αν λοιπόν με κατηγορούν ότι τα κάνω όλα πολύ γρήγορα, μάλλον αυτό είναι κοπλιμέντο και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την επιβράβευση των προσπαθειών μου και για τις γρήγορες διαδικασίες που κάνει ο ΦΟΔΣΑ και η πλειοψηφία του. Τους ευχαριστούμε γιατί μας επιβραβεύουν και μας επιβεβαιώνουν γιατί κι εμείς αυτό λέμε, ότι σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πολύ γρήγορα και πολύ νόμιμα και πολύ σωστά όλα, όπως εξάλλου μας έκριναν υπηρεσίες και φορείς.”.

Τέλος, ερωτώμενη σχετικά με το πότε πρόκειται να ξεκινήσει η μεταφορά των πρώτων απορριμμάτων η Δήμαρχος απάντησε ότι εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544