Δημοφιλή άρθρα
Συγχαρητήρια Δημάρχου στους Κερκυραίους αθλητές. Με αφορμή τη συμμετοχή των τεσσάρων Κερκυραίων αθλητών, Μελίνας Ζάραγκα, Αρσένη Κουλούρη, Πέτρου Πρίφτη και...
Αριθμός απόφασης 26-12 - Θέμα: Έγκριση τευχών δημοπράτησης και κατάρτιση των όρων του σχεδίου διακήρυξης για την δημοπράτηση του...
Συνάντηση του Δημάρχου Στέφανου Πουλημένου με τον Υφ. Εργασίας Κώστα Καραγκούνη. Στο πλαίσιο κύκλου επαφών της κυβέρνησης με τοπικούς παραγωγικούς...
Αριθμός απόφασης 26-9 - Θέμα: Έγκριση 4ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος έτους 2024 Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων-ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ....
Αναβαθμίζεται η τουριστική εκπαίδευση στην Κέρκυρα. Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης &...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Dημιουργία για πρώτη φορά δημοτικού δικτύου χωριστής συλλογής τηγανελαίων

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / Dημιουργία για πρώτη φορά δημοτικού δικτύου χωριστής συλλογής τηγανελαίων
corfu.gr-2023-06-06_10-22-14_702995
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 06.06.23

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων θέλοντας και φέτος να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 5η Ιουνίου), είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την δημιουργία για πρώτη φορά δημοτικού δικτύου χωριστής συλλογής τηγανελαίων, την οποία εισηγήθηκε και  εγκρίθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (30 Μαΐου 2023).

Ως συνέχεια των προσπαθειών για ομαλή και σταθερή ανάπτυξη της «Διαλογής στην Πηγή» (ΔσΠ) που θα οδηγήσει στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων μας, το νέο δίκτυο χωριστής συλλογής θα προκύψει μέσω της εγκατάστασης δικτύου ειδικών κάδων χωριστής συλλογής για την εν συνεχεία χωριστή μεταφορά και εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων βρώσιμων λιπών και ελαίων (τηγανελαίων) στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Με τον όρο «τηγανέλαια» χαρακτηρίζονται τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά – βρώσιμα έλαια και λίπη τα οποία αξιοποιήθηκαν προς βρώση ή προετοιμασία φαγητού στις οικίες και στις επιχειρήσεις της εστίασης και της φιλοξενίας (εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες, catering, κλπ.).

Μετά την αρχική τους χρήση, τα τηγανέλαια είναι πλέον ακατάλληλα για περαιτέρω βρώση ή επαναφορά τους με οποιονδήποτε τρόπο στη τροφική αλυσίδα. Η επικρατούσα πρακτική της ανεξέλεγκτης απόρριψή τους στο αποχετευτικό δίκτυο προκαλούν σοβαρά περιβαλλοντικά και πρακτικά προβλήματα, επειδή δεν είναι πλήρως βιοαποδομήσιμα, όπως:

 

  • Η απόρριψη έστω και ενός λίτρου τηγανέλαιου στην θάλασσα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ρύπανση με άκρως σημαντικές αρνητικές συνέπειες για όλα τα είδη ζώων και φυτών που διαβιούν σε αυτήν.
  • Η απόρριψη τηγανελαίων στο έδαφος μειώνει την παραγωγική του ικανότητα, καθώς εμποδίζει τις ρίζες των φυτών να «επικοινωνούν» με το νερό, ενώ ταυτόχρονα, ρυπαίνεται και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.
  • Η απόρριψή τους αθροιστικά στην αποχέτευση δημιουργεί προβλήματα φραγής στο αποχετευτικό δίκτυο και στις εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών, λόγω του σχηματισμού σκληρού στρώματος από την συσσώρευσή τους, καθώς επίσης και επιπλέον κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.
  • Επίσης, η ανακύκλωση τηγανελαίων αποτελεί μία άριστη επιλογή για την παραγωγή εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το biodiesel καθώς και άλλων βιομηχανικών υλικών όπως λιπαντικά για αγροτικά μηχανήματα, γλυκερίνη κλπ, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την χρήση τους.

 

Όπως αναφέρει η Δήμαρχος Μερόπη – Σπυριδούλα Υδραίου «η δημοτική μας αρχή  θα συνεχίσει αδιάκοπα τις προσπάθειες μέχρι το στόχο. Να δούμε δηλαδή την Κέρκυρα όπως ακριβώς της αξίζει, ως έναν «πράσινο», βιώσιμο και «έξυπνο» ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.»

 

 

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544