Δημοφιλή άρθρα
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (34Η) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                         Κέρκυρα:   22-9-2023 ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ...
Ομιλία Μερόπης Υδραίου στην εκδήλωση μνήμης των Σέρβων πολεμιστών. Αγαπητοί φίλοι, ...
Πρόσκληση Ενημερωτικής Εκδήλωσης. Πρόσκληση Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και η Αστική Αρχή ΟΧΕ/ΒΑΑ Πόλης Κέρκυρας ...
Αριθμός απόφασης 32-7 - Θέμα: Περί έγκρισης μη υποβολής προτάσεων και μη παράστασης του Δήμου για αντίκρουση της 152/2023 τακτικής...
Αριθμός απόφασης 32-6 - Θέμα: Περί έγκρισης μη υποβολής προτάσεων και μη παράστασης του Δήμου για αντίκρουση της 146/2023 τακτικής...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Διεθνής ημέρα εξάλειψης της φτώχειας

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / Διεθνής ημέρα εξάλειψης της φτώχειας
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 16.10.20

 

Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία ανήκε στον καθολικό ιερωμένο Γιόζεφ Βρεσίνσκι, ο οποίος το 1957, ο Βρεσίνσκι είχε ιδρύσει την οργάνωση «International Movement ATD Fourth World» («Διεθνής οργάνωση “ Όλοι Μαζί με Αξιοπρέπεια” Τέταρτος Κόσμος»), με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Μια μεγάλη διαδήλωση 100.000 ατόμων στην πλατεία Τροκαντερού στο Παρίσι, στις 17 Οκτωβρίου 1987, υποστήριξε τις προσπάθειες του Βρεσίνσκι και έθεσε τις βάσεις του εορτασμού. Σε μια αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε, χαράχτηκε η επιγραφή, που συνόψιζε την δράση του εμπνευστή του: «Οπουδήποτε οι άνδρες και οι γυναίκες είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απόλυτη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Είναι ιερό καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά».

Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Γαλλο-Πολωνού ιερωμένου το 1988 οι αγώνες του για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας δεν ξεχάστηκαν Στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας».

Σήμερα, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές ανάγκες τους, ζουν εν μέσω εμπόλεμων συγκρούσεων και κρίσης, άλλοι αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης, και βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπρόσθετα, η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει έκρηξη της φτώχειας, καθώς η διακοπή δραστηριοτήτων, τα μέτρα περιορισμού, οι απαγορεύσεις, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, αλλά και τα ανεπαρκή συστήματα υγείας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων έχει ιδιαίτερα αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η παγκόσμια κοινότητα εστιάζει στην εξάλειψη της παιδικής φτώχειας καθώς οι προβλέψεις για την αύξηση του ακραίου υποσιτισμού, μαζί με μια προβλεπόμενη μείωση 25% ως προς την κάλυψη υπηρεσιών διατροφής και υγείας θα οδηγήσει σε πάνω από 128.000 θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών κατά τη διάρκεια του 2020, με το 52% αυτών στην υποσαχάρια Αφρική.

Ένα από τα κλειδιά για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας του νοικοκυριού. Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με αφορμή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της δομής, για τα επιδόματα που έχουν θεσπιστεί για τη στήριξη των νοικοκυριών, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Γέννησης, το Επίδομα Στέγασης, το Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, τα Αναπηρικά Επιδόματα, κ.α.), καθώς και τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας Επικράτειας και να λάβει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων κ.α. Για την εξειδικευμένη στήριξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινότητας Ρομά λειτουργεί το Παράρτημα Ρομά.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία του Δήμου μας :

  • Κέντρο Κοινότητας

Σταμ. Δεσύλλα 6, Τηλ.2661045923

  • Παράρτημα Ρομά

Λιβάδι Ρόπα, Δ.Ε.Παρελίων, Τηλ.2661033100

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Ανδρέας Σκούπουρας

corfu.gr-2020-08-03_11-06-11_921795

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544