Δημοφιλή άρθρα
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ
Στην ημερίδα «Τουρισμός και Αειφορία», συμμετείχε διαδικτυακά, ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος. Στην ημερίδα «Τουρισμός και Αειφορία», που οργάνωσε...
Αριθμός απόφασης 5-12 - Θέμα: Περί έγκρισης του 1ου ΑΠΕ και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «Αποκατάσταση γέφυρας θέση ‘Παχάτικα’...
Αριθμός απόφασης 5-11 - Θέμα: Περί έγκρισης σύναψης και όρων του Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και...
Αριθμός απόφασης 5-10 - Θέμα: Περί Έγκρισης και παραλαβής Γ ΦΑΣΗΣ της μελέτης με τίτλο: «ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ)...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 1/10/2020

Αρχική / Επικαιρότητα / Νέα και ανακοινώσεις / ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 1/10/2020
corfu.gr-2021-03-11_10-36-43_287720
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 02.10.20

Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την   παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο και σε καθημερινή βάση. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την αρχική έκθεση, που αναρτήθηκε στις 15/9/2020.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας, καθώς και 67 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ανάμεσα στους επισκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 30/9/2020 .

Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να  θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί  εργαστηριακά με μοριακή μέθοδο RT- PCR, σε εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν. Μεταξύ των 45 μόνιμων κατοίκων της Κέρκυρας, στους οποίους επιβεβαιώθηκε η διάγνωση COVID-19, 13 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο (28.9 %) του συνόλου των κρουσμάτων. Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί μεταξύ μόνιμων κατοίκων μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι δύο, καθώς δεν υπήρξε νέος θάνατος σχετιζόμενος με COVID-19 το τελευταίο διάστημα. Την 1/10 σημειώθηκε ένας θάνατος σε επισκέπτη, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου το Παρατηρητήριο κατάγραψε συνολικά 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και 15 νέα κρούσματα σε επισκέπτες, κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση της προηγούμενης  έκθεσης (14/9/2020) ,  ότι η διασπορά του νέου κορωνοιού SARS-COV-2 στον πληθυσμό της Κέρκυρας παραμένει σχετικά περιορισμένη, αλλά ο ιός έχει πλέον διασπαρεί και εξακολουθεί να διασπείρεται στον πληθυσμό της Κέρκυρας.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας προκύπτει ότι 23 (51.1%) ήταν γυναίκες και 22 (48.9.%)  άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 43.2 έτη , 39.4 στις γυναίκες και 47.4  στους άνδρες.  Η κατανομή κατά φύλο και ομάδες ηλικιών φαίνεται στον πίνακα 1, και είναι παρόμοια με την αντίστοιχη κατανομή για το σύνολο της χώρας, όπως δημοσιεύεται από τον ΕΟΔΥ.

Πίνακας 1: Κατανομή κρουσμάτων COVID-19 κατά φύλο και ομάδες ηλικιών στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας: *

0-17                        18-39                   40-64                65+                           Σύνολο

Άνδρες                 0                              7(33.3%)            9(42.9%)         5(23.8%)                    21(100%)

Γυναίκες              2(8.7%)              11(47.8%)              5(21.7%)         5(21.7%)                23 (100%)

 

Σύνολο                 2(4.6%)              18(40.9%)              14(31.8%)         10(22.7%)            44 (100%)

  • Σε έναν άνδρα δεν είναι γνωστή η ηλικία

Η  ημερήσια χρονική διασπορά των κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, με βάση την ημέρα λήψης επιχρίσματος προς εξέταση, φαίνεται στο διάγραμμα 1.  Στο  διάγραμμα απεικονίζεται η συνεχιζόμενη  εξέλιξη της επιδημίας με σχετικά σταθερό ρυθμό, μετά την επανεμφάνιση κρουσμάτων ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας, από την 18η Ιουλίου .Η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων εμφανίζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια η συχνότητα εμφάνισης τους είναι χαμηλότερη. Η μηνιαία χρονική διασπορά φαίνεται στο διάγραμμα 2.

Διάγραμμα 1: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 30/9 μεταξύ μονίμων κατοίκων (ημερήσια καταγραφή)

corfu.gr-2020-10-02_11-22-58_942649

Διάγραμμα 2: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 30/9 μεταξύ μονίμων κατοίκων (μηνιαία καταγραφή)

 

corfu.gr-2020-10-02_11-22-59_927227

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική διασπορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, αυτή συνεχίζει να  εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, και ιδιαίτερα στην πόλη της Κέρκυρας, καθώς όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν το Σεπτέμβριο, εκτός από ένα, αφορούσαν κατοίκους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

Διάγραμμα 3: Κατανομή κρουσμάτων κατά Δημοτική Ενότητα μόνιμης κατοικίας

 

corfu.gr-2020-10-02_11-23-00_958059

Από τα 67  επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έχουν καταγραφεί από το Παρατηρητήριο ανάμεσα σε επισκέπτες μέχρι τις  30/9 , τα 15 (22.4%) έχουν καταγραφεί τον Σεπτέμβριο, τα 32 (47.8%) έχουν καταγραφεί τον Αύγουστο, τα 19 (28.4%) τον Ιούλιο, και 1 (1.5%) το προηγούμενο διάστημα. Η χρονική διασπορά τους, με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης από τον ΕΟΔΥ, φαίνεται στο διάγραμμα 4.

Διάγραμμα 4: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 26/3 έως 30/9 μεταξύ επισκεπτών  (μηνιαία καταγραφή)

corfu.gr-2020-10-02_11-23-01_881906

 

Από την ανάλυση των στοιχείων που συνεχίζει να συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου COVID-19  στην Κέρκυρα διατηρεί σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά, που περιγράφηκαν στην προηγούμενη έκθεση (15/9/2020). Η διασπορά του νέου κορωνοιού SARS-COV-2 στον πληθυσμό της Κέρκυρας παραμένει σχετικά περιορισμένη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 αντιστοιχούν σε μια συχνότητα που προσεγγίζει τα  0,5 κρούσματα ανά 1000 κατοίκους, ενώ στο σύνολο της χώρας η αντίστοιχη συχνότητα αντιστοιχεί σε 1,8/1000.  Η κατανομή κατά φύλο και ηλικία των καταγραφέντων κρουσμάτων είναι παραπλήσια με την αντίστοιχη κατανομή στο σύνολο της χώρας.

Ένας μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μπορεί να μην έχει καταγραφεί από το Παρατηρητήριο, ωστόσο αυτό δεν  αλλάζει τη συνολική εικόνα. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος και δεν μπορεί να υπολογισθεί, αλλά εξακολουθεί  να εκτιμάται με σχετική βεβαιότητα, ότι αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού της Κέρκυρας.

Συμπερασματικά η εικόνα της επιδημίας COVID-19  στην Κέρκυρα δεν ακολούθησε την αυξητική τάση που παρατηρήθηκε στην Αττική και σε ορισμένες άλλες περιφέρειες  κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Η μέχρι στιγμής σχετικά ήπια εξέλιξη της επιδημίας προκύπτει τόσο από την επιδημιολογική καμπύλη, όσο και από τον σχετικά μικρό αριθμό νοσηλειών και σοβαρών περιστατικών. Σε αντίθεση με την εικόνα στο σύνολο της χώρας, η Κέρκυρα (όπως και άλλες περιοχές)  δεν παρουσίασε έξαρση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων κατά το Σεπτέμβριο. Ο σχετικά μικρός αριθμός νοσηλειών και η μη καταγραφή σοβαρών περιστατικών και θανάτων στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενισχύει την εκτίμηση για περιορισμένη διασπορά του ιού και το προηγούμενο διάστημα, που διατυπώθηκε στην έκθεση της 15/9/2020.  Αν η εκτίμηση αυτή δεν ήταν βάσιμη, θα καταγράφονταν σήμερα αυξημένοι αριθμοί νοσηλειών και πιθανόν κάποια βαριά περιστατικά ή ακόμη και θάνατοι, όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο , προκύπτει ότι ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται στον πληθυσμό της Κέρκυρας και μπορεί να εκδηλωθεί έξαρση της επιδημίας στη συνέχεια. Ο χρόνος εμφάνισης και η ένταση τέτοιων εξάρσεων  είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος,  που ευνοεί γενικά τη μετάδοση των ιώσεων, χρειάζεται συνεχώς αυξανόμενη επαγρύπνηση. Η συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και σε τοπικό επίπεδο για τον έγκαιρο εντοπισμό της εμφάνισης εστιών μετάδοσης και τον άμεσο έλεγχο τους εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά και στην προηγούμενη έκθεση, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στην επιτήρηση δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη διεθνή αλλά και την ελληνική  εμπειρία. Ο περιοδικός έλεγχος των εργαζομένων σ’ αυτές τις δομές με εξέταση για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, είναι ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη διασποράς του ιού μέσα σ’ αυτές, και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας αποτελεί μια ακόμη κλειστή δομή, που μπορεί να αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης. Η λειτουργία των σχολικών μονάδων χρειάζεται επίσης να γίνει αντικείμενο συστηματικής επιτήρησης, όπως και η λειτουργία των δύο ειδικών σχολείων που υπάρχουν στην Κέρκυρα. Τέλος μικρές συρροές κρουσμάτων, που εμφανίζονται περιστασιακά, και μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων στην κοινότητα, χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση με συστηματικές ιχνηλατήσεις, εντοπισμό και προσωρινή  απομόνωση κρουσμάτων και στενών επαφών, για την αποφυγή επιτάχυνσης  της  διασποράς του ιού.

Το Παρατηρητήριο για τη νόσο COVID-19  θα συνεχίσει να  παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας σε πραγματικό χρόνο,  με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό ενεργών εστιών μετάδοσης της νόσου και τη συμβολή στον έλεγχο τους, από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και την συνεχή διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν σαφούς και ολοκληρωμένης εικόνας για την διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας.

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544