Δημοφιλή άρθρα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ου ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΕΝΤΟΜΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΦΡΕΑΤΙΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 3ου ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΕΝΤΟΜΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΦΡΕΑΤΙΩΝ...
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 3ου ΚΥΚΛΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΗ Δ.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΡΟΜΑ. Από Παρασκευή...
Αριθμός απόφασης 31-18 - Θέμα: Έγκριση της κατ΄ εξαίρεσης χορήγησης άδειας οδήγησης των οχημάτων του Δήμου, σε υπαλλήλους που...
Αριθμός απόφασης 24-216 - Θέμα: «Έγκριση χορήγησης 3ης παράτασης της προθεσμίας περαίωσης του έργου «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων...
Αριθμός απόφασης 31-6 - Θέμα: Έγκριση 1ου και 2ου Πρακτικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια Απορριμματοδεκτών».. Αριθμός Πρωτοκόλλου: 31-6 ΑΔΑ: ΡΦ2Μ46ΜΓ2Α-ΡΗΚ...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 15/10/2020

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 15/10/2020
corfu.gr-2021-03-11_10-36-43_287720
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 16.10.20

Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο και σε καθημερινή βάση. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 1/10/2020.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 62 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας, καθώς και 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ανάμεσα στους επισκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 15/10/2020 .

Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί εργαστηριακά με μοριακή μέθοδο RT– PCR, σε εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο κατάγραψε συνολικά 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους , κάτι που υποδεικνύει ότι η διασπορά του νέου κορωνοιού SARSCOV-2 στον πληθυσμό της Κέρκυρας παρουσιάζει αυξητική τάση σε αυτό το διάστημα, σε σχέση με το μήνα Σεπτέμβριο. Σε όλο το διάστημα του Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί από το Παρατηρητήριο 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επί πλέον από τις ιχνηλατήσεις και τη διενέργεια σχετικών εξετάσεων, που διενεργούν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, προέκυψαν στο πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου 6 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μεταξύ των 62 μόνιμων κατοίκων της Κέρκυρας, στους οποίους επιβεβαιώθηκε η διάγνωση COVID-19, 18 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο (29.0% του συνόλου των κρουσμάτων). Παρατηρείται και εδώ μια αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Συνολικά έγιναν 6 εισαγωγές ασθενών μόνιμων κατοίκων Κέρκυρας στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ενώ όλο το Σεπτέμβριο είχαν γίνει 5. Επίσης υπήρξε πρόσφατα μια διασωλήνωση και μεταφορά ασθενούς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί μεταξύ μόνιμων κατοίκων μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι δύο, καθώς δεν υπήρξε νέος θάνατος σχετιζόμενος με COVID-19 το τελευταίο διάστημα.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας προκύπτει ότι 31 ήταν γυναίκες και επίσης 31 ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 45.6 έτη , 41.0 στις γυναίκες και 50.3 στους άνδρες. Η κατανομή κατά φύλο και ομάδες ηλικιών φαίνεται στον πίνακα 1, και εξακολουθεί να είναι παρόμοια με την αντίστοιχη κατανομή για το σύνολο της χώρας, όπως δημοσιεύεται από τον ΕΟΔΥ.

Πίνακας 1: Κατανομή κρουσμάτων COVID-19 κατά φύλο και ομάδες ηλικιών στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας: *

0-17 18-39 40-64 65+ Σύνολο

Άνδρες 0 8(26.3%) 14(46.7%) 8(26.7%) 30(100%)

Γυναίκες 2(6.5%) 14(45.2%) 9(29.0%) 6(19.4%) 31(100%)

Σύνολο 2(3.3%) 22(36.1%) 23(37.7%) 14(22.9%) 61(100%)

  • Σε έναν άνδρα δεν είναι γνωστή η ηλικία

Η ημερήσια χρονική διασπορά των κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, με βάση την ημέρα λήψης επιχρίσματος προς εξέταση, φαίνεται στο διάγραμμα 1. Στο διάγραμμα απεικονίζεται ο αυξανόμενος ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά από μια περίοδο σχετικά σταθερής εξέλιξης της επιδημίας, ύστερα από την επανεμφάνιση κρουσμάτων ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας, από την 18η Ιουλίου. Η μηνιαία χρονική διασπορά εμφανίζεται στο διάγραμμα 2, όπου φαίνεται ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου καταγράφηκαν περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα απ’ ότι σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Διάγραμμα 1: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 15/10 μεταξύ μονίμων κατοίκων (ημερήσια καταγραφή)

corfu.gr-2020-10-16_10-52-34_240501

 

Διάγραμμα 2: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 15/10 μεταξύ μονίμων κατοίκων (μηνιαία καταγραφή)

corfu.gr-2020-10-16_10-52-59_202060

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική διασπορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, αυτή παρουσίασε σημαντική μετακίνηση προς την περιφέρεια, ενώ στο προηγούμενο διάστημα εμφάνιζε υψηλή συγκέντρωση στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, και ιδιαίτερα στην πόλη της Κέρκυρας. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν το πρώτο 15θήμερο του Οκτωβρίου, αφορούσαν κατοίκους του Δήμου Νότιας Κέρκυρας και του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Η γεωγραφική κατανομή από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα φαίνεται στον πίνακα 3.

Διάγραμμα 3: Κατανομή κρουσμάτων κατά Δημοτική Ενότητα μόνιμης κατοικίας

corfu.gr-2020-10-16_10-54-07_748267

Από τα 80 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έχουν καταγραφεί από το Παρατηρητήριο ανάμεσα σε επισκέπτες μέχρι τις 15/10 , τα 13 (16.3%) έχουν καταγραφεί τον Οκτώβριο , τα 15 (18.8%) τον Σεπτέμβριο, τα 32 (40.0%) τον Αύγουστο, τα 19 (23.8%) τον Ιούλιο, και 1 (1.2%) το προηγούμενο διάστημα. Η χρονική διασπορά τους, με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης από τον ΕΟΔΥ, φαίνεται στο διάγραμμα 4. Επίσης έχουν νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας συνολικά 9 επισκέπτες, από τους οποίους οι 8 στο διάστημα από τις 24 Σεπτεμβρίου έως σήμερα και έχει σημειωθεί ανάμεσα τους ένας θάνατος.

Διάγραμμα 4: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 26/3 έως 30/9 μεταξύ επισκεπτών (μηνιαία καταγραφή)

corfu.gr-2020-10-16_10-54-32_749800

Από την ανάλυση των στοιχείων που συνεχίζει να συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου COVID-19 στην Κέρκυρα έχει αρχίσει να μεταβάλλεται, σε σχέση με την εικόνα που περιγράφηκε στις δύο προηγούμενες εκθέσεις (14/9/2020 και 30/9/2020). Η διασπορά του νέου κορωνοιού SARSCOV-2 στον μόνιμο πληθυσμό δείχνει να επιταχύνεται. Αυτή η αύξηση προκύπτει κυρίως από κρούσματα, που καταγράφηκαν στους Δήμους Νότιας και Βόρειας Κέρκυρας, ενώ το προηγούμενο διάστημα τα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους καταγράφονταν κυρίως στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και ιδιαίτερα στην Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων. Η συχνότητα κρουσμάτων παραμένει χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 αντιστοιχούν σε μια συχνότητα μικρότερη του 1 κρούσματος ανά 1000 κατοίκους, ενώ στο σύνολο της χώρας η αντίστοιχη συχνότητα αντιστοιχεί σε 2,3/1000, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ. Η κατανομή κατά φύλο και ηλικία των καταγραφέντων κρουσμάτων είναι παραπλήσια με την αντίστοιχη κατανομή στο σύνολο της χώρας.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος και δεν μπορεί να υπολογισθεί. Ωστόσο, η αύξηση που καταγράφεται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και η αύξηση των νοσηλειών, υποδεικνύει πολλαπλάσια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Συμπερασματικά η επιδημιολογική καμπύλη της COVID-19 στην Κέρκυρα παρουσιάζει ανοδική τάση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ενώ το προηγούμενο διάστημα δεν είχε ακολουθήσει την εξέλιξη που παρατηρήθηκε στην Αττική και σε ορισμένες άλλες περιφέρειες κατά το μήνα Σεπτέμβριο, και παρουσίαζε μια σχετική σταθερότητα . Η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών, στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, ενώ υπήρξε πρόσφατα μια διασωλήνωση και μεταφορά ασθενούς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο , προκύπτει ότι ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται στον πληθυσμό της Κέρκυρας και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό. Πλέον εμφανίζονται επιβεβαιωμένα κρούσματα και αντίστοιχες μικρές συρροές σε διαφορετικές περιοχές του νησιού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η επιβάρυνση των επισκεπτών από την COVID-19 εμφανίζεται αυξημένη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που συμβαδίζει με τη σημαντική κλιμάκωση της επιδημίας στις χώρες προέλευσης.

Κατά συνέπεια η πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλών εστιών μετάδοσης και σημαντικών τοπικών εξάρσεων της επιδημίας έχει αυξηθεί, καθώς και η πιθανότητα σημαντικής αύξησης των νοσηλευομένων στο Γενικό Νοσοκομείο και των σοβαρών περιστατικών. Ο χρόνος εμφάνισης και η ένταση τέτοιων εξάρσεων είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, που ευνοεί γενικά τη μετάδοση των ιώσεων, χρειάζεται συνεχώς αυξανόμενη επαγρύπνηση. Και πάλι πρέπει να τονιστεί ότι η συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και σε τοπικό επίπεδο για τον έγκαιρο εντοπισμό της εμφάνισης εστιών μετάδοσης και τον άμεσο έλεγχο τους εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά και στις προηγούμενες εκθέσεις, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στην επιτήρηση δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, που μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει ανέπαφες στην Κέρκυρα. Ο περιοδικός έλεγχος των εργαζομένων σ’ αυτές τις δομές με εξέταση για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, είναι ένα μέτρο που καθίσταται επιβεβλημένο για την μείωση της πιθανότητας διασποράς του ιού μέσα σ’ αυτές τις δομές, καθώς η διασπορά του στην κοινότητα αυξάνεται.

Το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, όπως έχει ήδη αναφερθεί, αποτελεί μια ακόμη κλειστή δομή, που μπορεί να αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης. Η λειτουργία των σχολικών μονάδων χρειάζεται επίσης να γίνει αντικείμενο συστηματικής επιτήρησης, όπως και η λειτουργία των δύο ειδικών σχολείων που υπάρχουν στην Κέρκυρα. Μέχρι στιγμής η λειτουργία των σχολείων δεν φαίνεται να έχει συμβάλει στην αυξημένη διασπορά του ιού. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο έγκαιρος εντοπισμός μικρών συρροών κρουσμάτων, που εμφανίζονται περιστασιακά σε διάφορες περιοχές του νησιού, και μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων στην κοινότητα, καθώς και η άμεση αντιμετώπιση τους με συστηματικές ιχνηλατήσεις, εντοπισμό και προσωρινή απομόνωση κρουσμάτων και στενών επαφών. Για το σκοπό αυτό η ενίσχυση των συνεργείων του ΕΟΔΥ που διενεργούν ιχνηλατήσεις και εξετάσεις σε επαφές και πιθανά κρούσματα σε τοπικό επίπεδο, είναι κρίσιμης σημασίας.

Το Παρατηρητήριο για τη νόσο COVID-19 θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό ενεργών εστιών μετάδοσης της νόσου και τη συμβολή στον έλεγχο τους, από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και την συνεχή διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν σαφούς και ολοκληρωμένης εικόνας για την διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας. Η αύξηση του ρυθμού εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιβάλει μεγάλη εγρήγορση στις αρμόδιες αρχές και την κερκυραϊκή κοινωνία. Μέχρι στιγμής η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας (επίπεδο επιτήρησης), με βάση την κατάταξη όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας σε τέσσερα επίπεδα. Η περαιτέρω αύξηση της διασποράς του ιού και του αριθμού των νοσηλευομένων μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο διάστημα στην κατάταξη της Κέρκυρας στο τρίτο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας (αυξημένη επιτήρηση) και στην αυτόματη επιβολή περιοριστικών μέτρων, με βάση τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ, όπως έχει συμβεί σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Για να αποφευχθεί τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη και κυρίως για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, απαιτείται ιδιαίτερη εγρήγορση από τις αρμόδιες αρχές και αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τους πολίτες. Υπενθυμίζεται η μεγάλη σημασία της συστηματικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοικτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, της τήρησης αποστάσεων, της υγιεινής των χεριών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η τήρηση της καραντίνας και η πραγματοποίηση μοριακής εξέτασης για ανίχνευση του ιού σε όσους είχαν επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τέλος, από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Παρατηρητήριο για το πλήθος των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, που εμπλέκονται στη διαχείριση διαφόρων πλευρών της επιδημίας COVID-19 στην Κέρκυρα, προκύπτει επίσης η επείγουσα ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό τους, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της, καθώς η ένταση της επιδημίας θα κλιμακώνεται.

.

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544