Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 3/3/2021.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 456 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας, και 114 ανάμεσα σε επισκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 28/2/2021. Επί πλέον, από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί αθροιστικά 143 κρούσματα από τις δειγματοληψίες, τις οποίες διενεργούν τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα.
Συνολικά 101 ασθενείς μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας έχουν νοσηλευθεί, από τους οποίους 10 διασωληνώθηκαν και εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ανάμεσα στους επισκέπτες έχουν καταγραφεί 14 νοσηλείες και 2 εισαγωγές σε ΜΕΘ. Έχουν σημειωθεί συνολικά 17 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, και 1 κατοίκου Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφονται από την 1/2/2021 περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί είτε με τεστ αντιγόνου, είτε με μοριακή μέθοδο, σε εργαστήρια της Κέρκυρας που διενεργούν μοριακό τεστ. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Μέχρι την 31/1/2021 καταγράφονταν μόνο τα κρούσματα, που είχαν επιβεβαιωθεί με μοριακή μέθοδο. Ξεχωριστά προσμετρούνται τα κρούσματα, που ανιχνεύονται από τις δειγματοληψίες, τις οποίες διενεργούν με rapid test τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα.
Στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου, το Παρατηρητήριο κατέγραψε συνολικά 42 νέα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους, που διαγνώσθηκαν σε εργαστήρια της Κέρκυρας. Επί πλέον καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα από τις ιχνηλατήσεις και τις μαζικές εξετάσεις, που διενεργεί με rapid test η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Στο ίδιο διάστημα υπήρξαν 11 νέες εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου. Στη διάρκεια αυτού του δεκαπενθήμερου δεν σημειώθηκαν θάνατοι σε ασθενείς COVID-19, ούτε εισαγωγές στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου.
Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έχει καταγράψει το Παρατηρητήριο, ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας, μετά από διάγνωση σε τοπικά εργαστήρια, προκύπτει ότι 193 (42.3%) ήταν γυναίκες και 263 (57.7%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 45.3 έτη 43.9 στις γυναίκες και 46.3 στους άνδρες. Το εύρος ηλικιών κυμαίνεται μεταξύ 2 και 96 ετών. Η κατανομή κατά φύλο και ομάδες ηλικιών φαίνεται στον πίνακα 1.
Πίνακας 1: Κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 κατά φύλο και ομάδες ηλικιών στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας, στο διάστημα 30/3/2020 έως 15/3/2021
0-17 |
18-39 |
40-64 |
65+ |
Σύνολο |
|
Άνδρες |
15 (5.8%) |
87 (33.3%) |
109 (41.8%) |
50 (19.2%) |
261 (100%) |
Γυναίκες |
15 (7.9%) |
68 (35.6%) |
73 (38.2%) |
35 (18.3%) |
191 (100%) |
Σύνολο |
30 (6.6%) |
155 (34.3%) |
182 (40.3%) |
85 (18.8%) |
452 (100%) |
Σε 2 άνδρες και 2 γυναίκες δεν είναι γνωστή η ηλικία
Η ημερήσια χρονική διασπορά των κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, με βάση την ημερομηνία λήψης επιχρίσματος προς εξέταση, από το καλοκαίρι 2020 έως σήμερα, φαίνεται στο διάγραμμα 1 (18/7 καταγράφεται το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, μετά τον Απρίλιο). Στο διάγραμμα απεικονίζεται η σταθεροποίηση με χαμηλό ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, μετά την έξαρση της επιδημίας που σημειώθηκε με αιχμή το μήνα Νοέμβριο, και η αυξητική τάση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο . Η μηνιαία χρονική διασπορά, από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα, εμφανίζεται στο διάγραμμα 2. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν τον Νοέμβριο, ενώ το Δεκέμβριο υπήρξε σημαντική μείωση, και τον Ιανουάριο ο ρυθμός εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υποχώρησε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Τον Φεβρουάριο εμφανίζεται σαφής αύξηση, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που φαίνεται να συνεχίζεται τον Μάρτιο (πρώτο δεκαπενθήμερο).
Διάγραμμα 1: Επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 18/7/2020 έως 15/3/2021 μεταξύ μονίμων κατοίκων (ημερήσια καταγραφή)
Διάγραμμα 2: Επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 15/3/2021 μεταξύ μονίμων κατοίκων (μηνιαία καταγραφή)
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, αυτή εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές του νησιού. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει την διάχυτη διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στην πόλη της Κέρκυρας και στη Βόρεια Κέρκυρα. Στο Διάγραμμα 3 φαίνεται η κατανομή και η συχνότητα στον πληθυσμό, των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, κατά Δημοτική Ενότητα.
Διάγραμμα 3: Αριθμός και συχνότητα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά περιοχή μόνιμης κατοικίας στο διάστημα 1/3/2021 έως 15/3/2021
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται στη Κέρκυρα με επιταχυνόμενο ρυθμό, που παρακολουθεί πλέον το ρυθμό στο σύνολο της χώρας. Μέχρι την 15η Μαρτίου είχαν κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου συνολικά 7.180 άτομα, και από αυτά 3.386 είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση, ολοκληρώνοντας το εμβολιαστικό σχήμα. Εκτιμάται ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου στην Κέρκυρα (ηλικίες 60 ετών και άνω και άτομα με χρόνια νοσήματα στις νεότερες ηλικίες) αντιπροσωπεύουν έναν αριθμό τουλάχιστον 30.000 ατόμων. Στο διάγραμμα 4 φαίνεται η εξέλιξη του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, συγκριτικά στην Κέρκυρα και στο σύνολο της χώρας. Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης υπολείπονται των αντίστοιχων στο σύνολο της χώρας, λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμών, που υπήρξε τον Φεβρουάριο.
Διάγραμμα 4: Εξέλιξη ποσοστών (%) εμβολιαστικής κάλυψης με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου στο διάστημα 1/2/2021 έως 15/3/2021
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ο ρυθμός εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Καταγράφηκαν 11 νέες εισαγωγές στο Νοσοκομείο, έναντι 9 εισαγωγών, που είχαν γίνει σε όλη της διάρκεια του Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια αυτού του δεκαπενθήμερου δεν σημειώθηκαν θάνατοι σε ασθενείς COVID-19, ούτε εισαγωγές στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Το ποσοστό θετικότητας στις εξετάσεις που διενεργούνται στην Κέρκυρα, τόσο από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ, όσο και στο Νοσοκομείο και στα ιδιωτικά εργαστήρια, έχει αυξηθεί αλλά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, παραμένοντας κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 4%.
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων υποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού επεκτείνεται σταδιακά από τις νεότερες ηλικίες, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, χωρίς ακόμη να έχουν εμφανισθεί ιδιαίτερα βαριά περιστατικά. Το ποσοστό θετικότητας, στις εξετάσεις που διενεργούνται, είναι σχετικά υψηλό αλλά δεν έχει ξεπεράσει ορισμένα κρίσιμα επίπεδα. Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων υποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν εντονότερη κυρίως στην πόλη της Κέρκυρας και στη Βόρεια Κέρκυρα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η επιδημία.
Η εικόνα αυτή καταγράφεται σε μια περίοδο μεγάλης και παρατεταμένης έξαρσης της επιδημίας σε πολλές περιοχές της χώρας, που συνοδεύτηκε από την επαναφορά οριζόντιων περιοριστικών μέτρων. Η επίδραση των μέτρων αυτών στον έλεγχο της επιδημίας φαίνεται να είναι περιορισμένη πανελλαδικά, και στην Κέρκυρα. Μεγάλο τμήμα της χώρας έχει εισέλθει σε φάση πολύ εκτεταμένης διασποράς του ιού, που δεν θα αποκλιμακωθεί εύκολα το επόμενο διάστημα.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα επιταχύνθηκε από τις αρχές Μαρτίου. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, αντιστοιχούσε στις 15 Μαρτίου περίπου στο 7 % του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας προσέγγιζε το 8,5%. Για να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 35% του πληθυσμού της Κέρκυρας μέχρι το τέλος Ιουνίου, με δύο δόσεις εμβολίου, θα χρειασθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου να αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των εμβολιασμών που διενεργούνται κάθε μέρα.
Η εξέλιξη της επιδημίας σε πολλές περιοχές της χώρας έχει οδηγήσει στην παράταση και επέκταση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, μόλις υπάρξει η αναμενόμενη κάμψη του τρίτου επιδημικού κύματος, φαίνεται πως θα επιχειρηθεί σταδιακή είσοδος σε μια περίοδο γενικότερης επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η διασπορά του ιού στην Κέρκυρα, παρότι σταδιακά αυξάνεται, μπορεί να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα, καθώς θα πλησιάζει το άνοιγμα της οικονομίας και η έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης, την εντατική επιδημιολογική επιτήρηση, και την έγκαιρη αντιμετώπιση εστιών μετάδοσης και συρροών κρουσμάτων. Η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων, αποτελεί το κλειδί για την σταθερή πορεία προς τον οριστικό έλεγχο της επιδημίας.
.
Επικοινωνία
Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.