Δημοφιλή άρθρα
Συνάντηση στελεχών του Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών με στελέχη του οργανισμού κατά των ναρκωτικών. Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024...
Αριθμός απόφασης 22-1 - Θέμα: Έγκριση του τρόπου δημοπράτησης - έγκρισης τεχνικών προδιαγραφών της μελέτης, με τίτλο «Έξοδα σίτισης των...
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ & ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ. Διακήρυξη Ηλεκτρονικής...
Αριθμός απόφασης 21-21 - Θέμα: Έγκριση: α) προσφυγής στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για τις Υπηρεσίες Συντήρησης και...
14Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (ΤΑΚΤΙΚΗ - ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. ...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 30/11/2020

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 30/11/2020
corfu.gr-2021-03-11_10-36-43_287720
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 03.12.20

Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο και σε καθημερινή βάση. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 18/11/2020.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 307 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας, και 112 σε επισκέπτες,από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 30/11/2020. Συνολικά 61 ασθενείς νοσηλεύτηκαν (20.60 % του συνόλου των κρουσμάτων). Επίσης έχουν σημειωθεί 8 θάνατοι μονίμων κατοίκων, από τους οποίους δύο στο πρώτο κύμα της επιδημίας και έξη το Νοέμβριο.

Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί εργαστηριακά με μοριακή μέθοδο RT– PCR, σε εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Σε αυτά προστίθενται και τα κρούσματα, που ανιχνεύονται από τις δειγματοληψίες που διενεργούν τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα, και αποστέλλονται για εξέταση στην Αθήνα.

Στη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου, το Παρατηρητήριο κατάγραψε συνολικά 84 νέα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους, που επιβεβαιώθηκαν σε εργαστήρια της Κέρκυρας, τα οποία διενεργούν το μοριακό τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2. Επί πλέον επιβεβαιώθηκαν και 38 νέα κρούσματα σαν αποτέλεσμα δειγματοληψιών, που διενεργεί η Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα, στα πλαίσια ιχνηλατήσεων ή μαζικών εξετάσεων (συνολικά 122). Στο ίδιο διάστημα έγιναν 22 εισαγωγές ασθενών μόνιμων κατοίκων Κέρκυρας. Επίσης καταγράφηκαν τέσσερεις θάνατοι σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με τη νόσο COVID-19. Συνολικά σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου έγιναν 36 εισαγωγές, και σημειώθηκαν έξη θάνατοι. Τον Οκτώβριο είχαν γίνει συνολικά 13 εισαγωγές μονίμων κατοίκων της Κέρκυρας και το Σεπτέμβριο 5, ενώ δεν είχαν σημειωθεί ανάμεσα τους θάνατοι .

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας προκύπτει ότι 124 (40.4%) ήταν γυναίκες και 183 (59.6%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 45.5 έτη , 43.6 στις γυναίκες και 46.8 στους άνδρες. Η κατανομή κατά φύλο και ομάδες ηλικιών φαίνεται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1: Κατανομή κρουσμάτων COVID-19 κατά φύλο και ομάδες ηλικιών στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας, στο διάστημα 30/5 έως 15/11

0-17

18-39

40-64

65+

Σύνολο

Άνδρες

6 (3.6%)

57 (33.8%)

71 (42.0%)

35 (20.7%)

169 (100%)

Γυναίκες

3 (2.5%)

48 (40.7%)

49 (41.5%)

18 (15.3%)

118 (100%)

Σύνολο

9 (3.1%)

105 (36.6%)

120 (41.8%)

53 (18.5%)

287 (100%)

Σε 14 άνδρες και 6 γυναίκες δεν είναι γνωστή η ηλικία

Η ημερήσια χρονική διασπορά των κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, με βάση την ημερομηνία λήψης επιχρίσματος προς εξέταση, φαίνεται στο διάγραμμα 1. Στο διάγραμμα απεικονίζεται ο αυξανόμενος ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά από μια περίοδο σχετικά σταθερής εξέλιξης της επιδημίας, η επιταχυνόμενη αύξηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και μια σχετική σταθεροποίηση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η μηνιαία χρονική διασπορά εμφανίζεται στο διάγραμμα 2. Στη διάρκεια του Νοεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά περίπου διπλάσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, απ’ όσα είχαν καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Διάγραμμα 1: Επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 30/11 μεταξύ μονίμων κατοίκων (ημερήσια καταγραφή)

corfu.gr-2020-12-03_08-03-23_882423

Διάγραμμα 2: Επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 30/11 μεταξύ μονίμων κατοίκων (μηνιαία καταγραφή)

corfu.gr-2020-12-03_08-03-06_911534

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, αυτή παρουσιάζει εικόνα ευρείας διασποράς σε πολλές περιοχές του νησιού . Τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο, αφορούσαν κατοίκους της Βόρειας Κέρκυρας, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες της Κέρκυρας έχουν καταγραφεί κρούσματα COVID-19. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα, και η συχνότητα των κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό για τους τρεις Δήμους, και ξεχωριστά για την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, φαίνεται στο διάγραμμα 3. Στο διάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός και η συχνότητα κρουσμάτων στον πληθυσμό, για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας συνολικά (περιλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων), για την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων ξεχωριστά, καθώς και για τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας.

Διάγραμμα 3: Κατανομή και συχνότητα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά περιοχή μόνιμης κατοικίας στο διάστημα 30/3 έως 30/11

corfu.gr-2020-12-03_08-02-55_903613

Στο Διάγραμμα 4 φαίνεται η κατανομή των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη διάρκεια του Νοεμβρίου κατά Δημοτική Ενότητα, για τις έξη Δημοτικές Ενότητες με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Διάγραμμα 4: Κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 κατά Δημοτική Ενότητα στο διάστημα 1/11 έως 30/11 μεταξύ

corfu.gr-2020-12-03_08-02-36_236337

Από την ανάλυση των στοιχείων που συνεχίζει να συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι η διασπορά του νέου κορωνοιού SARSCOV-2 στον μόνιμο πληθυσμό του νησιού παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ το προηγούμενο διάστημα αυξανόταν με εκθετικό ρυθμό. Συνολικά το μήνα Νοέμβριο υπήρξε μεγάλη αύξηση στον αριθμό νέων κρουσμάτων. Η αύξηση προέκυψε κυρίως από κρούσματα, που καταγράφηκαν στην πόλη της Κέρκυρας και στη Βόρεια Κέρκυρα. Η συχνότητα κρουσμάτων παραμένει πάντως χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα αντιστοιχούν πλέον σε μια συχνότητα της τάξης των 3 κρουσμάτων ανά 1000 κατοίκους, ενώ στο σύνολο της χώρας η αντίστοιχη συχνότητα αντιστοιχεί στο 10/1000, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος και δεν μπορεί να υπολογισθεί. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση που καταγράφηκε στα επιβεβαιωμένα κρούσματα τον τελευταίο μήνα, σε συνδυασμό με την αύξηση των νοσηλειών και την καταγραφή θανάτων, υποδεικνύει υψηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Συμπερασματικά η επιδημιολογική καμπύλη της COVID-19 στην Κέρκυρα παρουσιάζει στα τέλη Νοεμβρίου σχετική σταθεροποίηση, μετά την έντονη ανοδική τάση που παρατηρήθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου. Η αυξητική τάση είχε επιταχυνθεί σημαντικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύτηκε από αύξηση των νοσηλειών στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου και μία διασωλήνωση ασθενούς στη ΜΕΘ, ενώ συνολικά τον Νοέμβριο καταγράφηκαν έξη θάνατοι μονίμων κατοίκων της Κέρκυρας, οι πρώτοι κατά το δεύτερο κύμα της επιδημίας. Η σταθεροποιητική τάση που παρατηρείται στο τέλος Νοεμβρίου, αφορά τόσο τον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, όσο και τις νοσηλείες.

Με βάση τα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν, φαίνεται πως η Κέρκυρα εισήλθε στην περίοδο του lock down σε πρωιμότερη φάση του δεύτερου επιδημικού κύματος, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Παρά την συνεχώς επιταχυνόμενη διασπορά του ιού το προηγούμενο διάστημα, η επιδημία δεν είχε ακόμη εισέλθει σε μια φάση ανεξέλεγκτης εξάπλωσης. Η εξέλιξη αυτή αποφεύχθηκε οριακά στην Κέρκυρα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σαν συνέπεια το Γενικό Νοσοκομείο πιέστηκε στη διάρκεια του Νοεμβρίου, αλλά δεν βρέθηκε στις οριακές συνθήκες, στις οποίες βρέθηκαν άλλα Νοσοκομεία της χώρας. Επίσης καταγράφηκαν οι πρώτοι 6 θάνατοι του δεύτερου επιδημικού κύματος, αλλά αποφεύχθηκαν οι δεκάδες θάνατοι που υπήρξαν σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να καταγραφεί περαιτέρω σταθεροποίηση στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, καθώς διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα των μέτρων. Αυτή η σχετικά ευνοϊκή εξέλιξη, παρέχει μια ευκαιρία στις αρμόδιες αρχές και στους πολίτες, ώστε κατά τη σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων, που προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο, να αποφευχθεί νέα γρήγορη κλιμάκωση της επιδημίας. Είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί στη διάρκεια του χειμώνα, η σχετική σταθεροποίηση της επιδημίας, που προέκυψε στην Κέρκυρα στο τέλος Νοεμβρίου, από την εφαρμογή του γενικευμένου lock down. Η προσπάθεια αυτή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα μπαίνουμε στην κατ’ εξοχήν περίοδο έξαρσης των ιώσεων, που είναι οι χειμερινοί μήνες, ενώ παράλληλα το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και η περίοδος των γιορτών θα αυξήσει την κινητικότητα και τις ευκαιρίες περαιτέρω διασποράς του ιού.

Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά και στις προηγούμενες εκθέσεις, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στην επιτήρηση δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, που μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει ανέπαφες στην Κέρκυρα. Ο περιοδικός έλεγχος των εργαζομένων σ’ αυτές τις δομές με εξέταση για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, που διενεργείται από τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας του ΕΟΔΥ στη Κέρκυρα, είναι ένα επιβεβλημένο μέτρο, για την μείωση του κινδύνου διασποράς του ιού ανάμεσα στους φιλοξενούμενους αυτών των δομών, καθώς η διασπορά του στην κοινότητα συνεχώς αυξάνεται. Σε αυτή τη φάση τα συνεργεία της Κινητής Ομάδας του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα συνεχίζουν να πραγματοποιούν τον έλεγχο αυτό κάθε δύο εβδομάδες.

Το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, όπως είχε ήδη επισημανθεί στις προηγούμενες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, αποτελεί μια ακόμη κλειστή δομή, που μπορεί να αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης. Τον Οκτώβριο καταγράφηκε η πρώτη συρροή κρουσμάτων, συνολικά εννέα. Ωστόσο είναι πιθανή η επανάληψη του φαινομένου, σε αυτό το χώρο.

Η προστασία των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και σε όλες τις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, συνιστά άλλο ένα κρίσιμο σημείο, για να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα ανάμεσα στο πολύτιμο προσωπικό αυτών των δομών και για να μην καταστούν εστίες υπερμετάδοσης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο έγκαιρος εντοπισμός μικρών συρροών κρουσμάτων, που εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα σε διάφορες περιοχές του νησιού, καθώς και η άμεση αντιμετώπιση τους με συστηματικές ιχνηλατήσεις, εντοπισμό και προσωρινή απομόνωση κρουσμάτων και στενών επαφών.

Στην προηγούμενη έκθεση επισημάνθηκε ότι η μέχρι σήμερα πορεία της επιδημίας στην Κέρκυρα αλλά και σε όλη τη χώρα, υποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της μόνο με τη δράση κεντρικών δομών του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα. Οι συστηματικές ιχνηλατήσεις, η σύσταση καραντίνας και ο έλεγχος τήρησης της, η προστασία των κλειστών δομών και των δομών υγείας, οι μαζικές δωρεάν εξετάσεις στο γενικό πληθυσμό για ανίχνευση της μόλυνσης, φάνηκε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κινητοποίηση και συντονισμό σε τοπικό επίπεδο. Κατά συνέπεια είναι αναγκαία η κινητοποίηση δυνάμεων και πόρων σε τοπικό επίπεδο, και ο συντονισμός των δράσεων τους, ώστε να συμβάλουν, στο μέτρο του δυνατού, στον περιορισμό της έκτασης και των συνεπειών ενός πιθανού τρίτου κύματος της επιδημίας, στη διάρκεια του χειμώνα.

Τέλος, επισημαίνεται και πάλι η ανάγκη προμήθειας μιας σημαντικής ποσότητας γρήγορων τεστ (ταχύ τεστ αντιγόνου) σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου κυρίως να ενισχυθούν οι δυνατότητες διεξαγωγής δωρεάν εξετάσεων από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ και το Νοσοκομείο. Επίσης επισημαίνεται και πάλι η ανάγκη συντονισμού και διακίνησης της πληροφορίας ανάμεσα στους φορείς, που εμπλέκονται στη διαχείριση διαφόρων πλευρών της επιδημίας στην Κέρκυρα

.

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544