Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 8/11.
Σε προηγούμενες εκθέσεις του παρατηρητηρίου, που δημοσιεύονταν ανά 15θήμερο από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021, παρουσιαζόταν η επιδημιολογική εικόνα της Κέρκυρας με βάση κυρίως τον αριθμό και την κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα. Η παρακολούθηση της επιδημίας βασίζεται πλέον σε «σκληρότερους» δείκτες, που αφορούν κυρίως τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, τους θανάτους, ενώ μεγάλη σημασία έχουν και τα ποσοστά εμβολιαστική κάλυψης.
Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων εξακολουθεί να έχει μια σχετική αξία για την διερεύνηση των τάσεων της επιδημίας βραχυχρόνια, όμως δεν μπορεί να παρέχει μιαν αξιόπιστη συγκριτική εικόνα σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά, και σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωτικά και περιοδικά σε εβδομαδιαία βάση, από μεγάλο αριθμό πολιτών που δεν έχουν συμπτώματα, ούτε αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Έτσι επιβεβαιώνεται και καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών και ήπιων περιστατικών COVID, που σε προηγούμενες φάσεις της επιδημίας παρέμεναν αδιάγνωστα. Παράλληλα μειώνεται ο δείκτης θετικότητας (ποσοστό θετικών στο σύνολο των εξετάσεων), καθώς είναι αναμενόμενο σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό εξετάσεων σε άτομα χωρίς συμπτώματα και επαφές, να μειώνεται η αναλογία των θετικών αποτελεσμάτων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται στις εκθέσεις ο όρος «περιπτώσεις COVID-19» αντί του «κρούσματα COVID-19», καθώς είναι αυξημένος ο αριθμός των διαγνώσεων που αφορά ασυμπωματικές περιπτώσεις της νόσου, που ανιχνεύονται από τα υποχρεωτικά τεστ.
Από την έναρξη της επιδημίας έως την 30/11/2021 ο ΕΟΔ Υ έχει ανακοινώσει 8.278 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 ( ή εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ) για την περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Δεν είναι σαφές πόσες από αυτές αφορούσαν μόνιμους κατοίκους και πόσες επισκέπτες. Στο Διάγραμμα 1 φαίνεται η μέση ημερήσια συχνότητα των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα, ανά τρίμηνο και ξεχωριστά ανά μήνα για τους τελευταίους τέσσερεις μήνες. Η αύξηση της συχνότητας τον Νοέμβριο ήταν εκρηκτική. Σε σχέση με τον Οκτώβριο ο ρυθμός εμφάνισης νέων περιπτώσεων COVID-19 τετραπλασιάστηκε.
Διάγραμμα 1: Μέση ημερήσια συχνότητα νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 30/11/2021 μεταξύ μονίμων κατοίκων
Η μεγάλη αύξηση της συχνότητας της νόσου που καταγράφεται τον Νοέμβριο συνοδεύεται από μιαν αντίστοιχη αύξηση των νοσηλειών. Τον μήνα αυτό έχουμε τριπλασιασμό των εισαγωγών σε σχέση με τον Οκτώβριο (Διάγραμμα 2).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Παρατηρητήριο, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 30/11/2021 συνολικά 600 ασθενείς μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας έχουν νοσηλευθεί, από τους οποίους 47 εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από τους νοσηλευθέντες 273 (45.5%) ήταν γυναίκες και 327 (54.5 %) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 62.1 έτη (63.3 στις γυναίκες και 61.0 στους άνδρες). Το εύρος ηλικιών κυμαίνεται μεταξύ νεογνού ολίγων ημερών και 96 ετών.
Διάγραμμα 2: Μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών σε επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 30/11/2021 μεταξύ μονίμων κατοίκων
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νοσηλειών, είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του Νοεμβρίου είχαμε εισαγωγές ασθενών COVID-19 από όλες τις Δημοτικές Ενότητες του νησιού και από το Δήμο Παξών. Ο κύριος όγκος των νοσηλειών προέρχεται από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και ιδιαίτερα από την πόλη της Κέρκυρας. Συνολικά 102 νοσηλείες (78.5 % του συνόλου) αφορούσαν κατοίκους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και 85 από αυτές (65.4% του συνόλου) αφορούσαν κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων.
Οι θάνατοι ασθενών COVID-19 τετραπλασιάστηκαν επίσης τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. (Διάγραμμα 3). Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 30/11/2021 έχουν καταγραφεί συνολικά 74 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, και 1 κατοίκου Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Διάγραμμα 3: Μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 30/11/2021 μεταξύ μονίμων κατοίκων
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται στην Κέρκυρα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, που ακολουθούν την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχει επιτευχθεί στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τα μέσα επίπεδα εμβολιαστική κάλυψης της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφιακής διακυβέρνησης, μέχρι και την 30η Νοεμβρίου είχαν γίνει 146.974 δόσεις εμβολίου στην Κέρκυρα, ενώ είχαν κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου συνολικά 74.322 άτομα, και 70.626 είχαν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα, είτε κάνοντας τη δεύτερη δόση είτε κάνοντας το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ 14.214 άτομα είχαν κάνει και την τρίτη ενισχυτική δόση. Στο διάγραμμα 4 απεικονίζεται η εξέλιξη του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, συγκριτικά στην Κέρκυρα και στο σύνολο της χώρας. Στο διάγραμμα φαίνεται η μεγάλη επιτάχυνση των εμβολιασμών το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η υποχώρηση του ρυθμού στη συνέχεια, και η σχετική ενίσχυση του το τελευταίο διάστημα.
Διάγραμμα 4: Εξέλιξη ποσοστών (%) εμβολιαστικής κάλυψης με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου στο διάστημα 1/2/2021 έως 30/11/2021
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι στη διάρκεια του Νοεμβρίου καταγράφηκε μια πολύ υψηλή διασπορά του ιού, πρωτοφανής για τα δεδομένα της επιδημίας στην Κέρκυρα. Ο διασπορά άρχισε να αυξάνεται από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, φθάνοντας γρήγορα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της επιδημίας στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα. Ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ τον Νοέμβριο είναι τετραπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων του Οκτωβρίου. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε αναπόφευκτα και σε υψηλό αριθμό νοσηλειών, βαριών περιστατικών και θανάτων.
Από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου άρχισε και η ανίχνευση του ιικού φορτίου σε δείγμα λυμάτων από το αποχετευτικό σύστημα της Κέρκυρας από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν δείξει μια μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στη διάρκεια του Νοεμβρίου. Η αξιολόγηση του ιικού φορτίου σε δείγματα λυμάτων θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους δείκτες παρακολούθησης της επιδημίας, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα των τάσεων της επιδημίας στην Κέρκυρα. Θα χρειασθεί επίσης ένα μεγαλύτερο διάστημα παρακολούθησης για να διαπιστωθεί πώς συσχετίζονται οι διακυμάνσεις του ιικού φορτίου, που παρατηρούνται στα δείγματα λυμάτων, με την πορεία της επιδημίας στον πληθυσμό της Κέρκυρας.
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει ότι συνεχίζεται η έξαρση της επιδημίας στην Κέρκυρα. Ο ρυθμός εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 παραμένει στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στα οποία είχε φτάσει στα μέσα του μήνα. Παράλληλα και ο ρυθμός των νοσηλειών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της επιδημίας στην Κέρκυρα. Η μεγάλη διασπορά του ιού τον τελευταίο μήνα έχει σαν αναπόφευκτη συνέπεια την αυξημένη καταγραφή σοβαρών περιστατικών και θανάτων.
Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας που παρουσίασε τη μεγαλύτερη έξαρση από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 ήταν τετραπλάσιος το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ τριπλάσιος ήταν και ο αριθμός των νοσηλειών και τετραπλάσιος ο αριθμός των θανάτων. Η επιδημική έξαρση εντοπίστηκε αρχικά κυρίως στην πόλη της Κέρκυρας και τις γύρω περιοχές, αλλά είναι πλέον διάχυτη σε όλες τις περιοχές του νησιού.
Η διασπορά του ιού στον πληθυσμό του νησιού συνεχίζεται, και βρίσκεται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα, από αυτά που βρισκόταν στην αρχή του φθινοπώρου. Αυτή η διασπορά εκφράζεται εν μέρει και στην ανίχνευση ιικού φορτίου σε δειγματοληψίες λυμάτων από το αποχετευτικό σύστημα. Η αξιολόγηση αυτού του ιικού φορτίου θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους δείκτες παρακολούθησης της επιδημίας, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα των τάσεων της επιδημίας στην Κέρκυρα.
Η επιμονή στην εφαρμογή των βασικών μέτρων προφύλαξης και η μαζική συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα καθίσταται επιτακτική προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση της επιδημίας. Η συστηματική εφαρμογή των μέτρων σε όλες τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές δραστηριότητες, μπορεί να περιορίσει δραστικά την διασπορά του ιού. Παράλληλα η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με νέους εμβολιασμούς και η διεξαγωγή της τρίτης δόσης σε όσους συμπληρώνουν έξη μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, συνιστά τη σημαντικότερη θωράκιση απέναντι στην νόσο COVID-19.
Η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αυξήθηκε κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, καθώς προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο άτομα που είχαν εμβολιασθεί την άνοιξη και κάνουν τώρα την ενισχυτική δόση, όσο και άτομα που αποφασίζουν τώρα να εμβολιασθούν για πρώτη φορά. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η αυξημένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να οδηγήσει στον αποφασιστικό έλεγχο και αυτού του επιδημικού κύματος.
Τι επόμενες εβδομάδες το νέο ισχυρό επιδημικό κύμα μπορεί να σταθεροποιηθεί αρχικά στα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο, και να αρχίσει να περιορίζεται στη συνέχεια. Ωστόσο, η πίεση στο Νοσοκομείο θα συνεχίσει να είναι έντονη, μέχρι να υπάρξει σημαντικός περιορισμός των κρουσμάτων. Αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να καταγράφονται και βαριά περιστατικά και θάνατοι το επόμενο διάστημα.
Η διασπορά του ιού βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης, για να περιοριστούν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης, με αφορμή και τις εορταστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Τονίζεται και πάλι ότι είναι πολύ σημαντική η μαζική διεξαγωγή της ενισχυτικής δόσης, ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο έλεγχος αυτού του επιδημικού κύματος έχει κρίσιμη σημασία, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα και της ανησυχητικής εμφάνισης του νέου στελέχους Όμικρον, που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.
Επικοινωνία
Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.
