Δημοφιλή άρθρα
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ
Στην ημερίδα «Τουρισμός και Αειφορία», συμμετείχε διαδικτυακά, ο Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος. Στην ημερίδα «Τουρισμός και Αειφορία», που οργάνωσε...
Αριθμός απόφασης 5-12 - Θέμα: Περί έγκρισης του 1ου ΑΠΕ και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «Αποκατάσταση γέφυρας θέση ‘Παχάτικα’...
Αριθμός απόφασης 5-11 - Θέμα: Περί έγκρισης σύναψης και όρων του Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και...
Αριθμός απόφασης 5-10 - Θέμα: Περί Έγκρισης και παραλαβής Γ ΦΑΣΗΣ της μελέτης με τίτλο: «ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ)...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 31/10/2020

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 31/10/2020
corfu.gr-2020-11-03_12-18-36_850467
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 03.11.20

Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο και σε καθημερινή βάση. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 16/10/2020.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 108 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας, καθώς και 102 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ανάμεσα στους επισκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 31/10/2020 .

Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί εργαστηριακά με μοριακή μέθοδο RT– PCR, σε εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Σε αυτά προστίθενται και τα κρούσματα, που ανιχνεύονται από τις δειγματοληψίες που διενεργούν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα.

Στη διάρκεια του Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο κατάγραψε συνολικά 63 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους. Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 10 κρούσματα, ενώ 45 είχαν καταγραφεί συνολικά από την έναρξη της επιδημίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Επί πλέον από τις ιχνηλατήσεις και τη διενέργεια σχετικών εξετάσεων, που διενεργούν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, προέκυψαν στη διάρκεια του Οκτωβρίου 14 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα 7 αφορούσαν κρατούμενους στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας. Τα κρούσματα στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας ήταν τα πρώτα που εμφανίστηκαν σε κλειστή δομή, και έφτασαν συνολικά τα 9, μετά και από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ των 108 μονίμων κατοίκων της Κέρκυρας, στους οποίους επιβεβαιώθηκε η διάγνωση COVID-19, 25 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο (23,1% του συνόλου των κρουσμάτων). Παρατηρείται και εδώ μια αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Συνολικά έγιναν 13 εισαγωγές ασθενών μόνιμων κατοίκων Κέρκυρας στη διάρκεια του Οκτωβρίου, ενώ το Σεπτέμβριο είχαν γίνει 5. Επίσης υπήρξε μια διασωλήνωση και μεταφορά ασθενούς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί μεταξύ μονίμων κατοίκων μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι δύο, καθώς δεν υπήρξε νέος θάνατος σχετιζόμενος με COVID-19 το τελευταίο διάστημα.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας προκύπτει ότι 45 (46.3%) ήταν γυναίκες και 63 (58.3%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 45,1 έτη , 40,7 στις γυναίκες και 48,1 στους άνδρες. Η κατανομή κατά φύλο και ομάδες ηλικιών φαίνεται στον πίνακα 1.

 

Πίνακας 1: Κατανομή κρουσμάτων COVID-19 κατά φύλο και ομάδες ηλικιών στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας: *

0-17 18-39 40-64 65+ Σύνολο

Άνδρες 0 16(27,1) 33(55.9%) 10 (17,0%) 59 (100%)

Γυναίκες 2(4,8%) 18(42,9%) 16(38,1%) 6(14,3%) 42(100%)

Σύνολο 2(2,0%) 34(33,7%) 49(48,5%) 16(15,8%) 101(100%)

  • Σε 4 άνδρες και 3 γυναίκες δεν είναι γνωστή η ηλικία

Η ημερήσια χρονική διασπορά των κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, με βάση την ημέρα λήψης επιχρίσματος προς εξέταση, φαίνεται στο διάγραμμα 1. Στο διάγραμμα απεικονίζεται ο αυξανόμενος ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά από μια περίοδο σχετικά σταθερής εξέλιξης της επιδημίας. Η μηνιαία χρονική διασπορά εμφανίζεται στο διάγραμμα 2, όπου φαίνεται ότι στη διάρκεια του Οκτωβρίου καταγράφηκαν πολλαπλάσια επιβεβαιωμένα κρούσματα απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο μήνα μέχρι σήμερα, ενώ σε σχέση με το Σεπτέμβριο τα νέα κρούσματα έχουν εξαπλασιασθεί.

Διάγραμμα 1: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 31/10 μεταξύ μονίμων κατοίκων (ημερήσια καταγραφή)corfu.gr-2020-11-03_12-18-36_850467

Διάγραμμα 2: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 31/10 μεταξύ μονίμων κατοίκων (μηνιαία καταγραφή)

corfu.gr-2020-11-03_12-19-00_252754

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, αυτή παρουσιάζει πλέον εικόνα ευρείας διασποράς σε πολλές περιοχές του νησιού . Πολλά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο, αφορούσαν κατοίκους του Δήμου Νότιας Κέρκυρας και του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες της Κέρκυρας καταγράφονται επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα, και η συχνότητα των κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό για τους τρεις Δήμους, και ξεχωριστά για την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, φαίνεται στο διάγραμμα 3. Στο διάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός και η συχνότητα κρουσμάτων στον πληθυσμό, για τον Κεντρικό Δήμο συνολικά (περιλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων), για την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων (πόλη Κέρκυρας) ξεχωριστά, καθώς και για τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας.

Διάγραμμα 3: Κατανομή και συχνότητα κρουσμάτων κατά περιοχή μόνιμης κατοικίας

Από τα 102 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έχουν καταγραφεί από το Παρατηρητήριο ανάμεσα σε επισκέπτες μέχρι τις 31/10 , τα 35 (34.3%) έχουν καταγραφεί τον Οκτώβριο , τα 15 (14.7%) τον Σεπτέμβριο, τα 32 (31.4%) τον Αύγουστο, τα 19 (18.6%) τον Ιούλιο, και 1 (1%) το προηγούμενο διάστημα. Η χρονική διασπορά τους φαίνεται στο διάγραμμα 4. Επίσης από την αρχή της επιδημίας έχουν νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας συνολικά 10 επισκέπτες, από τους οποίους οι 6 τον Οκτώβριο, και έχουν σημειωθεί ανάμεσα τους δύο θάνατοι. Είναι εμφανής η αυξημένη επιβάρυνση των επισκεπτών από την COVID-19 στη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Διάγραμμα 4: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 26/3 έως 31/10 μεταξύ επισκεπτών (μηνιαία καταγραφή)corfu.gr-2020-11-03_12-19-15_895975

 

Από την ανάλυση των στοιχείων που συνεχίζει να συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου COVID-19 στην Κέρκυρα έχει μεταβληθεί σημαντικά, σε σχέση με την σταθερή εξέλιξη που παρουσίαζε το Σεπτέμβριο. Η διασπορά του νέου κορωνοιού SARSCOV-2 στον μόνιμο πληθυσμό επιταχύνεται δυναμικά. Η αύξηση προκύπτει από κρούσματα, που καταγράφονται πλέον σε πολλές περιοχές του νησιού, ενώ το προηγούμενο διάστημα τα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους καταγράφονταν κυρίως στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και ιδιαίτερα στην Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων. Η συχνότητα κρουσμάτων παραμένει χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 αντιστοιχούν σε μια συχνότητα της τάξης του 1 κρούσματος ανά 1000 κατοίκους, ενώ στο σύνολο της χώρας η αντίστοιχη συχνότητα πλησιάζει το 4/1000, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος και δεν μπορεί να υπολογισθεί. Ωστόσο, η αύξηση που καταγράφεται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και η αύξηση των νοσηλειών, υποδεικνύει πολλαπλάσια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Συμπερασματικά η επιδημιολογική καμπύλη της COVID-19 στην Κέρκυρα παρουσιάζει έντονη ανοδική τάση στη διάρκεια του Οκτωβρίου, ενώ το προηγούμενο διάστημα παρουσίαζε μια σχετική σταθερότητα . Η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών, στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, ενώ υπήρξε και μια διασωλήνωση και μεταφορά ασθενούς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η επιβάρυνση των επισκεπτών από την COVID-19 εμφανίζεται αυξημένη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό νοσηλειών, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών είναι πλέον πολύ χαμηλότερος από τις προηγούμενους μήνες. Η διαπίστωση αυτή συμβαδίζει με τη σημαντική κλιμάκωση της επιδημίας στις χώρες προέλευσης.

Με βάση τα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν, η πιθανότητα εμφάνισης πολλαπλών εστιών μετάδοσης και σημαντικών τοπικών εξάρσεων της επιδημίας στην Κέρκυρα έχει αυξηθεί κατά πολύ, καθώς και η πιθανότητα σημαντικής αύξησης του αριθμού των νοσηλευομένων στο Γενικό Νοσοκομείο και των σοβαρών περιστατικών. Ο χρόνος εμφάνισης και η ένταση τέτοιων εξάρσεων είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, που ευνοεί γενικά τη μετάδοση των ιώσεων, χρειάζεται συνεχώς αυξανόμενη επαγρύπνηση. Και πάλι πρέπει να τονιστεί ότι η συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και σε τοπικό επίπεδο για τον έγκαιρο εντοπισμό της εμφάνισης εστιών μετάδοσης και τον άμεσο έλεγχο τους εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά και στις προηγούμενες εκθέσεις, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στην επιτήρηση δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, που μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει ανέπαφες στην Κέρκυρα. Ο περιοδικός έλεγχος των εργαζομένων σ’ αυτές τις δομές με εξέταση για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, είναι ένα μέτρο που καθίσταται επιβεβλημένο για την μείωση του κινδύνου διασποράς του ιού ανάμεσα στους φιλοξενούμενους αυτών των δομών, καθώς η διασπορά του στην κοινότητα αυξάνεται.

Το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, όπως είχε ήδη επισημανθεί στις προηγούμενες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, αποτελεί μια ακόμη κλειστή δομή, που μπορεί να αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η πρώτη συρροή κρουσμάτων, συνολικά εννέα. Ωστόσο είναι πιθανή η επανάληψη του φαινομένου, σε αυτό το χώρο.

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων χρειάζεται επίσης να γίνει αντικείμενο συστηματικής επιτήρησης, όπως και η λειτουργία των δύο ειδικών σχολείων που υπάρχουν στην Κέρκυρα. Μέχρι στιγμής η λειτουργία των σχολείων δεν φαίνεται να έχει συμβάλει στην αυξημένη διασπορά του ιού. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο έγκαιρος εντοπισμός μικρών συρροών κρουσμάτων, που εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα σε διάφορες περιοχές του νησιού, καθώς και η άμεση αντιμετώπιση τους με συστηματικές ιχνηλατήσεις, εντοπισμό και προσωρινή απομόνωση κρουσμάτων και στενών επαφών. Για το σκοπό αυτό η ενίσχυση και υποστήριξη των συνεργείων του ΕΟΔΥ που διενεργούν ιχνηλατήσεις και εξετάσεις σε επαφές και πιθανά κρούσματα σε τοπικό επίπεδο, είναι κρίσιμης σημασίας.

Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν επίσης η προμήθεια μιας ποσότητας γρήγορων τεστ (ταχύ τεστ αντιγόνου), σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για μαζικούς ελέγχους με γρήγορο αποτέλεσμα.

Το Παρατηρητήριο για τη νόσο COVID-19 θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό ενεργών εστιών μετάδοσης της νόσου και τη συμβολή στον έλεγχο τους, από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και την συνεχή διαμόρφωση μιας όσο το δυνατόν σαφούς και ολοκληρωμένης εικόνας για την διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας. Η σημαντική αύξηση του ρυθμού εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιβάλει μεγάλη εγρήγορση στις αρμόδιες αρχές και την κερκυραϊκή κοινωνία. Μέχρι στιγμής η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας (επίπεδο επιτήρησης), με βάση την κατάταξη όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας σε δύο επίπεδα. Η περαιτέρω αύξηση της διασποράς του ιού και του αριθμού των νοσηλευομένων μπορεί να οδηγήσει στο επόμενο διάστημα στην κατάταξη της Κέρκυρας στο υψηλό επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας (επίπεδου αυξημένου κινδύνου) και στην αυτόματη επιβολή αυξημένων περιοριστικών μέτρων. Για να αποφευχθεί τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη και κυρίως για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, απαιτείται ιδιαίτερη εγρήγορση από τις αρμόδιες αρχές και αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τους πολίτες. Υπενθυμίζεται η μεγάλη σημασία της συστηματικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοικτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, της τήρησης αποστάσεων, της υγιεινής των χεριών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η τήρηση της καραντίνας και η πραγματοποίηση μοριακής εξέτασης για ανίχνευση του ιού σε όσους είχαν επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τέλος, από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Παρατηρητήριο για το πλήθος των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, που εμπλέκονται στη διαχείριση διαφόρων πλευρών της επιδημίας COVID-19 στην Κέρκυρα, προκύπτει η επείγουσα ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό τους, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της, καθώς η ένταση της επιδημίας θα κλιμακώνεται.

.

 

 

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544