Δημοφιλή άρθρα
ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ». Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, προκηρύσσει  Ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για...
26Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ - ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ - ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. 26Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ -...
Αριθμός απόφασης 34-9 - Θέμα: Περί έγκρισης δαπανών πάγιας προκαταβολής Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έτους 2023(δεύτερη αποκατάσταση Δ.Ε....
Αριθμός απόφασης 34-8 - Θέμα: Περί έγκρισης δαπανών πάγιας προκαταβολής Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έτους 2023(δεύτερη αποκατάσταση Δ.Ε....
Αριθμός απόφασης 34-7 - Θέμα: Περί έγκρισης δαπανών πάγιας προκαταβολής Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έτους 2023(τρίτη αποκατάσταση Δ.Ε....
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 8/11/2021

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 8/11/2021
corfu.gr-2021-03-11_10-36-43_287720
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 09.11.21

Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

Σε προηγούμενες εκθέσεις του παρατηρητηρίου, που δημοσιεύονταν ανά 15θήμερο από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021, παρουσιαζόταν η επιδημιολογική εικόνα της Κέρκυρας με βάση κυρίως τον αριθμό και την κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι σήμερα. Η παρακολούθηση της επιδημίας βασίζεται πλέον σε «σκληρότερους» δείκτες, που αφορούν κυρίως τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, τους θανάτους, ενώ μεγάλη σημασία έχουν και τα ποσοστά εμβολιαστική κάλυψης.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων εξακολουθεί να έχει μια σχετική αξία για την διερεύνηση των τάσεων της επιδημίας βραχυχρόνια, όμως δεν μπορεί να παρέχει μιαν αξιόπιστη συγκριτική εικόνα σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά, και σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωτικά και περιοδικά σε εβδομαδιαία βάση, από μεγάλο αριθμό πολιτών που δεν έχουν συμπτώματα, ούτε αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Έτσι επιβεβαιώνεται και καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών και ήπιων περιστατικών COVID, που σε προηγούμενες φάσεις της επιδημίας παρέμεναν αδιάγνωστα. Παράλληλα μειώνεται ο δείκτης θετικότητας (ποσοστό θετικών στο σύνολο των εξετάσεων), καθώς είναι αναμενόμενο σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό εξετάσεων σε άτομα χωρίς συμπτώματα και επαφές, να μειώνεται η αναλογία των θετικών αποτελεσμάτων.

Από την έναρξη της επιδημίας έως την 7/11/2021 ο ΕΟΔ Υ έχει ανακοινώσει 6.180 κρούσματα COVID-19 για την περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά αφορούσαν μόνιμους κατοίκους και πόσα επισκέπτες. Στο Διάγραμμα 1 φαίνεται η μέση ημερήσια συχνότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα, ανά τρίμηνο και ξεχωριστά ανά μήνα για τους τελευταίους τέσσερεις μήνες, και για την τελευταία εβδομάδα. Είναι φανερή η εκρηκτική αύξηση την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

corfu.gr-2021-11-09_08-50-02_766963

Διάγραμμα 1: Μέση ημερήσια συχνότητα νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 7/11/2021 μεταξύ μονίμων κατοίκων

Η μεγάλη αύξηση του μέσου ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται από το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Αύγουστο συνοδεύεται και από μιαν αντίστοιχη αύξηση των νοσηλειών μονίμων κατοίκων Κέρκυρας το τελευταίο τρίμηνο. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έχουμε σημαντική αύξηση των εισαγωγών (Διάγραμμα 2).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Παρατηρητήριο, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 7/11/2021 συνολικά 489 ασθενείς μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας έχουν νοσηλευθεί, από τους οποίους 35 εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από τους νοσηλευθέντες 223 (45.6%) ήταν γυναίκες και 266 (54.4 %) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 61.4 έτη (62.0 στις γυναίκες και 60.8 στους άνδρες). Το εύρος ηλικιών κυμαίνεται μεταξύ νεογνού ολίγων ημερών και 96 ετών.

corfu.gr-2021-11-09_08-50-48_557564

Διάγραμμα 2: Μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών σε επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 7/11/2021 μεταξύ μονίμων κατοίκων

Αντίθετα η θνησιμότητα ήταν σχετικά περιορισμένη τους τελευταίους μήνες, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2021, όταν κυρίως εκδηλώθηκε το τρίτο κύμα στην Κέρκυρα, και βρισκόταν στα επίπεδα του δεύτερου κύματος, που εκδηλώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου εμφανίζεται αυξημένη και η συχνότητα των θανάτων. (Διάγραμμα 3). Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 7/11/2021 έχουν σημειωθεί συνολικά 52 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, και 1 κατοίκου Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

corfu.gr-2021-11-09_08-36-51_069045

Διάγραμμα 3: Μέση ημερήσιος αριθμός θανάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 7/11/2021 μεταξύ μονίμων κατοίκων

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίχθηκε στην Κέρκυρα με σχετικά ικανοποιητικό ρυθμό, που όμως ανακόπηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως συνέβη και σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχει επιτευχθεί στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα είναι υψηλότερο από τα μέσα επίπεδα εμβολιαστική κάλυψης της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφιακής διακυβέρνησης, μέχρι και την 7η Νοεμβρίου είχαν γίνει 131.457 δόσεις εμβολίου, ενώ είχαν κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου συνολικά 70.538 άτομα, και 68.765 είχαν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα, είτε κάνοντας τη δεύτερη δόση είτε κάνοντας το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ 40.020 άτομα είχαν κάνει και την τρίτη επαναληπτική δόση. Στο διάγραμμα 4 απεικονίζεται η εξέλιξη του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης, με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου, συγκριτικά στην Κέρκυρα και στο σύνολο της χώρας. Στο διάγραμμα φαίνεται η μεγάλη επιτάχυνση των εμβολιασμών το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και η υποχώρηση του ρυθμού στη συνέχεια.

corfu.gr-2021-11-09_08-36-28_268061

Διάγραμμα 4: Εξέλιξη ποσοστών (%) εμβολιαστικής κάλυψης με μια τουλάχιστον δόση εμβολίου στο διάστημα 1/2/2021 έως 7/11/2021

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική επιτάχυνση της διασποράς του ιού στην Κέρκυρα. Ο ρυθμός εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται από την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, φθάνοντας γρήγορα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της επιδημίας στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα. Παράλληλα αρχίζουν σταδιακά να αυξάνονται και οι εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στη συνέχεια.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι σχεδόν υπερτριπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων του Οκτωβρίου. Είναι πολύ πιθανόν το επόμενο διάστημα να δούμε τριψήφιους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων στην Κέρκυρα. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη συνέχεια σε υψηλό αριθμό νοσηλειών, βαριών περιστατικών και θανάτων.

Αυτή η έξαρση συμβαδίζει με την ταχεία εξάπλωση της επιδημίας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης. Συνιστά πολύ ισχυρή ένδειξη ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ακόμη δριμύ επιδημικό κύμα, όπως είχε συμβεί και πέρσι την ίδια χρονική περίοδο. Επί πλέον η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αυτή τη φορά θα είναι μικρότερη, καθώς δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί το γενικευμένο lockdown, που είχε ανακόψει την επιδημική έξαρση τον περσινό Νοέμβριο.

Η επιμονή στην εφαρμογή των βασικών μέτρων προφύλαξης καθίσταται επιτακτική προκειμένου να περιοριστεί η νέα έξαρση της επιδημίας. Η συστηματική εφαρμογή τους σε όλες τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές δραστηριότητες, μπορεί να περιορίσει δραστικά την περαιτέρω διασπορά του ιού. Παράλληλα χρειάζεται να αυξηθεί η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον αποφασιστικό έλεγχο της επιδημίας.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχει επιτευχθεί στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα είναι υψηλότερο από τα μέσα επίπεδα εμβολιαστική κάλυψης της χώρας. Είναι σαφές ότι το επίπεδο εμβολιαστική κάλυψης που είχε ήδη επιτευχθεί στις αρχές του καλοκαιριού, συνέβαλε αποφασιστικά στον σχετικό έλεγχο της επιδημίας και οδήγησε στην ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής, και σε συνδυασμό με τον έλεγχο της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη, στην ανάκαμψη της τουριστικής οικονομίας. Επί πλέον, ο έστω και μερικός εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών απέτρεψε μια δραματική επιβάρυνση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, παρά την έξαρση των κρουσμάτων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, η μεγάλη χαλάρωση των περιορισμών και της εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, και το γεγονός ότι περίπου το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού του νησιού παραμένει ανεμβολίαστο, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για σημαντική έξαρση της επιδημίας, που φαίνεται ήδη να έχει ξεκινήσει. Παράλληλα εξασθενεί σταδιακά η ανοσία όσων έχουν κάνει εμβόλιο, καθώς έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την δεύτερη δόση, καθιστώντας απαραίτητη την τρίτη επαναληπτική δόση.

Το νέο ισχυρό κύμα της επιδημίας το οποίο εξελίσσεται και στην Κέρκυρα, μπορεί να περιοριστεί με την επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης από σημαντική μερίδα πολιτών και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διεξαγωγή της τρίτης δόσης από όσους έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο, και ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

.

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544