Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 3/3.
Από την έναρξη της επιδημίας έως την 31/3/2022 ο ΕΟΔ Υ έχει ανακοινώσει 29.049 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 ( ή εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ) για την περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Δεν είναι σαφές πόσες από αυτές αφορούσαν μόνιμους κατοίκους και πόσες επισκέπτες. Στο Διάγραμμα 1 φαίνεται η μέση ημερήσια συχνότητα των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα, ανά τρίμηνο και ξεχωριστά ανά μήνα για τους τελευταίους έξη μήνες. Η αύξηση της συχνότητας το Ιανουάριο με την επικράτηση του νέου στελέχους Όμικρον ήταν πρωτοφανής, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση που καταγράφηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και οφειλόταν στη μεγάλη διασπορά του στελέχους Δέλτα. Τον Φεβρουάριο κορυφώθηκε το επιδημικό κύμα του στελέχους Όμικρον, ενώ τον Μάρτιο καταγράφεται σχετική αποκλιμάκωση.
Διάγραμμα 1: Μέση ημερήσια συχνότητα νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 31/3/2022 μεταξύ μονίμων κατοίκων
Η τεράστια αύξηση της συχνότητας της νόσου που καταγράφεται από τον Ιανουάριο και μετά, δεν συνοδεύτηκε από μιαν αντίστοιχη αύξηση των νοσηλειών. Τον Νοέμβριο έχουμε τριπλασιασμό των εισαγωγών σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το Δεκέμβριο οι νοσηλείες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο παρά την εκρηκτική αύξηση των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, οι αντίστοιχες νέες εισαγωγές παρουσιάζουν σχετική υποχώρηση. Τον Μάρτιο καταγράφεται σημαντική μείωση των νοσηλειών. (Διάγραμμα 2).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Παρατηρητήριο, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 31/3/2022 έχουν γίνει συνολικά 1068 νοσηλείες ασθενών μονίμων κατοίκων Κέρκυρας, από τους οποίους 72 εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από τους νοσηλευθέντες 515 (48.2 %) ήταν γυναίκες και 553 (51.8 %) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 68,3 έτη (68,1 στις γυναίκες και 68,4 στους άνδρες). Το εύρος ηλικιών κυμαίνεται μεταξύ νεογνού ολίγων ημερών και 100 ετών.
Διάγραμμα 2: Μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών σε επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 31/3/2022 μεταξύ μονίμων κατοίκων
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νοσηλειών, τον Μάρτιο καταγράφηκαν εισαγωγές ασθενών COVID-19 από όλες σχεδόν τις Δημοτικές Ενότητες του νησιού, καθώς και μία εισαγωγή κατοίκου Παξών. Η διάχυση της επιδημίας σε όλο το νησί χαρακτηρίζει όλη την περίοδο της μεγάλης έξαρσης κατά το τελευταίο πεντάμηνο. Το Νοέμβριο ο κύριος όγκος των νοσηλειών προερχόταν από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας (78.5 % του συνόλου) και ιδιαίτερα από την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων (65.4% του συνόλου). Το Δεκέμβριο οι νέες εισαγωγές προέρχονταν σε μικρότερο ποσοστό από την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων (58.8% του συνόλου). Τον Ιανουάριο οι νέες εισαγωγές που προέρχονταν από την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων αντιπροσώπευαν το 56.8% του συνόλου. Το Φεβρουάριο μειώθηκαν σχετικά οι εισαγωγές από τις πιο απομακρυσμένες Δημοτικές Ενότητες, με τη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων να αντιπροσωπεύει το 68.2% του συνόλου. Τον Μάρτιο οι νέες εισαγωγές που προέρχονταν από την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων αντιπροσώπευαν το 62.3% του συνόλου. Στο διάγραμμα 3 φαίνεται η κατανομή και η συχνότητα στον πληθυσμό, των νέων εισαγωγών ασθενών COVID-19, που καταγράφηκαν τον Μάρτιο κατά Δημοτική Ενότητα.
Διάγραμμα 3: Αριθμός και συχνότητα εισαγωγών κατά περιοχή μόνιμης κατοικίας στο διάστημα 1/3/2022 έως 31/3/2022
Οι θάνατοι ασθενών COVID-19 μειώθηκαν σημαντικά στη διάρκεια του Μαρτίου σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας που παρουσίασε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από οποιοδήποτε άλλο μήνα από την έναρξη της επιδημίας. Τον Νοέμβριο οι θάνατοι ασθενών COVID-19 είχαν τετραπλασιασθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες (Διάγραμμα 4). Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 31/3/2022 έχουν καταγραφεί συνολικά 152 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων Κέρκυρας, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, καθώς και 3 κατοίκων Λευκάδας, ένας κατοίκου Κεφαλληνίας και 2 κατοίκων Ιωαννίνων, που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Ανάμεσα στους θανάτους που καταγράφηκαν σε μόνιμους κατοίκους Κέρκυρας 73 (48 %) αφορούσαν γυναίκες και 79 (52%) άνδρες. Η μέση ηλικία ήταν τα 78,1 έτη και το εύρος ηλικιών 45 έως 99 ετών.
Διάγραμμα 4: Μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 31/3/2022 μεταξύ μονίμων κατοίκων
Οι εμβολιασμοί εξελίσσονται στην Κέρκυρα με ρυθμούς, που ακολουθούν την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχει επιτευχθεί στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τα μέσα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφιακής διακυβέρνησης, μέχρι και την 31 Μαρτίου είχαν γίνει 211.870 δόσεις εμβολίου στην Κέρκυρα, ενώ είχαν κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου συνολικά 83.971 άτομα, και 81.931 είχαν ολοκληρώσει το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα, είτε κάνοντας τη δεύτερη δόση είτε κάνοντας το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ 57.214 άτομα είχαν κάνει και την ενισχυτική δόση.
Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι η επιδημία COVID-19 στην Κέρκυρα παρουσίασε μια σχετική έξαρση από τα μέσα Μαρτίου και μετά, ακολουθώντας την αντίστοιχη εικόνα στο σύνολο της χώρας και μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 ήταν αυξημένος σε όλο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να ανατρέπει την πορεία προς μια σταδιακή ύφεση, η οποία έχει αρχίσει από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η προσωρινή αυτή έξαρση μας δίνει μια εικόνα, για το ότι η ύφεση της επιδημίας μπορεί να μην είναι συνεχής και να παρουσιάζει διακυμάνσεις.
Συνολικά στη διάρκεια του Μαρτίου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική μείωση παρουσίασαν και οι νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, τα σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται συνέχιση της σταδιακής ύφεσης της επιδημίας, χωρίς να αποκλείονται νέες διακυμάνσεις με προσωρινές εξάρσεις.
Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό τους τελευταίους μήνες, δημιουργούν σημαντικά επίπεδα ανοσίας, που περιορίζουν εν μέρει την ανεξέλεγκτη μετάδοση, και κυρίως κρατούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τις νοσηλείες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το τέλος του χειμώνα ενισχύει την εκτίμηση ότι εισερχόμαστε σταδιακά σε περίοδο σχετικής ύφεσης της επιδημίας. Η εισαγωγή φαρμάκων που προλαμβάνουν την βαριά εξέλιξη της νόσου σε ευάλωτα άτομα, αναμένεται να συμβάλει επίσης στον περιορισμό των νοσηλειών.
Όπως φάνηκε και από την πρόσφατη έξαρση, η επερχόμενη ύφεση της επιδημίας και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην ψευδαίσθηση ότι η πανδημία έχει ελεγχθεί οριστικά. Τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που υπάρχουν σήμερα, θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη διασπορά του ιού και κυρίως τις νοσηλείες και τους θανάτους για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα διατηρηθούν αυτά τα υψηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό. Είναι αναμενόμενο μετά από μία περίοδο ύφεσης να υπάρξουν νέες εξάρσεις της επιδημίας. Δεν αποκλείεται επίσης να εμφανισθούν και νέα στελέχη του ιού, που θα δημιουργήσουν νέα επιδημικά κύματα, όπως συνέβη επανειλημμένα στο παρελθόν. Η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον και η ικανότητα του να προσβάλει άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, σε συνδυασμό με την χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης, οδηγεί αναπόφευκτα στην εμφάνιση εξάρσεων της επιδημίας.
Αφορμή για πιθανή νέα έξαρση μπορεί να αποτελέσει η αυξημένη κινητικότητα που αναμένεται να υπάρξει κατά τις ημέρες του Πάσχα, σε συνδυασμό με περαιτέρω χαλάρωση και πλημμελή εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης. Πάντως παρά τις πιθανές διακυμάνσεις, η επιδημική καμπύλη αναμένεται να έχει μεσοπρόθεσμα πτωτική τάση, καθώς πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι και με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που έχουν αναπτυχθεί στον πληθυσμό. Το πιθανότερο είναι μια σημαντική αναζωπύρωση της επιδημίας να εμφανισθεί μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον τελευταίο εμβολιασμό ή την τελευταία επαφή με τον ιό για μεγάλο αριθμό ατόμων, και οι κλιματολογικές συνθήκες θα ευνοούν και πάλι τη διασπορά του.
Η ακριβής πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας δεν είναι δυνατή, όπως έχει δείξει η εξέλιξη από την εμφάνιση της μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση η συνεχής παρακολούθηση της παραμένει αναγκαία, και σε τοπικό επίπεδο, όπως και η ετοιμότητα των αρχών και των πολιτών να αντιδράσουν αποτελεσματικά σε νέες και ίσως απρόβλεπτες εξάρσεις και νέα επιδημικά κύματα.
Επικοινωνία
Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.
