Δημοφιλή άρθρα
Αριθμός απόφασης 11-125 - Θέμα: Έγκριση ένταξης υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εκπαιδευτικής δράσης με...
Αριθμός απόφασης 16-19 - Θέμα: Ορισμός δικηγόρου για την εκπροσώπηση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για παράσταση ενώπιον...
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης που εορτάζεται κάθε έτος στις 16 Μαΐου και στα πλαίσια της...
Αριθμός απόφασης 16-15 - Θέμα: Έγκριση σύναψης και όρων του Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και...
Αριθμός απόφασης 16-10 - Θέμα: Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση Οδών Δ.Ε. Κερκυραίων, Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας &...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
corfu.gr-2020-11-19_08-34-49_279365
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 18.11.20

Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο και σε καθημερινή βάση. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 03/11/2020.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το Παρατηρητήριο έχει καταγράψει 218 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας, καθώς και 108 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ανάμεσα στους επισκέπτες, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 15/11/2020 .

Ως επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να θεωρούνται όλες οι περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση έχει τεθεί εργαστηριακά με μοριακή μέθοδο RT– PCR, σε εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν στην Κέρκυρα τόσο στο Δημόσιο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Σε αυτά προστίθενται και τα κρούσματα, που ανιχνεύονται από τις δειγματοληψίες που διενεργούν τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα, και αποστέλλονται για εξέταση στην Αθήνα.

Στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου, το Παρατηρητήριο κατάγραψε συνολικά 106 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί συνολικά από την έναρξη της επιδημίας έως τις 31 Οκτωβρίου, πρακτικά διπλασιάσθηκαν μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες . Στη διάρκεια του Οκτωβρίου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είχε υπερδιπλασιασθεί, σε σχέση με όλο το προηγούμενο διάστημα των έξη μηνών από την έναρξη της επιδημίας. Είναι σαφές ότι στον πληθυσμό της Κέρκυρας η διασπορά του ιού γίνεται πλέον με εκθετικό ρυθμό.

Μεταξύ των 218 μονίμων κατοίκων της Κέρκυρας, στους οποίους επιβεβαιώθηκε η διάγνωση COVID-19, 40 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο (18.3 % του συνόλου των κρουσμάτων). Παρατηρείται και εδώ μια αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Συνολικά έγιναν 14 εισαγωγές ασθενών μόνιμων κατοίκων Κέρκυρας στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου, και μια εισαγωγή στη ΜΕΘ με διασωλήνωση του ασθενούς, ενώ ολόκληρο τον Οκτώβριο είχαν γίνει 13 και το Σεπτέμβριο 5. Επίσης καταγράφηκαν δύο θάνατοι μεταξύ μονίμων κατοίκων σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με τη νόσο COVID-19. Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους του δεύτερου επιδημικού κύματος, που καταγράφονται στην Κέρκυρα.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας προκύπτει ότι 86 (39.5%) ήταν γυναίκες και 132 (60.5%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 43.2 έτη , 41.2 στις γυναίκες και 44.5 στους άνδρες. Η κατανομή κατά φύλο και ομάδες ηλικιών φαίνεται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1: Κατανομή κρουσμάτων COVID-19 κατά φύλο και ομάδες ηλικιών στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας, στο διάστημα 30/5 έως 15/11

0-17 18-39 40-64 65+ Σύνολο
Άνδρες 4 (3.1%) 56(43.8%) 46(35.9%) 22(17.2%) 128 (100%)
Γυναίκες 2 (2.4%) 47 (56.6%) 24 (28.9%) 10 (12.1%) 83 (100%)
Σύνολο 6 (2.8%) 103 (48.8%) 70 (33.2%) 32 (15.2%) 211 (100%)

 

  • Σε 4 άνδρες και 3 γυναίκες δεν είναι γνωστή η ηλικία

 

 

Η ημερήσια χρονική διασπορά των κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, με βάση την ημερομηνία λήψης επιχρίσματος προς εξέταση, φαίνεται στο διάγραμμα 1. Στο διάγραμμα απεικονίζεται ο αυξανόμενος ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά από μια περίοδο σχετικά σταθερής εξέλιξης της επιδημίας, και η επιταχυνόμενη αύξηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η μηνιαία χρονική διασπορά εμφανίζεται στο διάγραμμα 2.

Διάγραμμα 1: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 15/11 μεταξύ μονίμων κατοίκων (ημερήσια καταγραφή)

corfu.gr-2020-11-19_08-33-54_038206

Διάγραμμα 2: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3 έως 15/11 μεταξύ μονίμων κατοίκων (μηνιαία καταγραφή)

corfu.gr-2020-11-19_08-34-24_993183

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανάμεσα σε μόνιμους κατοίκους, αυτή παρουσιάζει εικόνα ευρείας διασποράς σε πολλές περιοχές του νησιού . Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο, αφορούσαν κατοίκους του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες της Κέρκυρας έχουν καταγραφεί κρούσματα COVID-19. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα, και η συχνότητα των κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό για τους τρεις Δήμους, και ξεχωριστά για την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, φαίνεται στο διάγραμμα 3. Στο διάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός και η συχνότητα κρουσμάτων στον πληθυσμό, για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας συνολικά (περιλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας Κερκυραίων), για την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων ξεχωριστά, καθώς και για τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας.

Διάγραμμα 3: Κατανομή και συχνότητα κρουσμάτων κατά περιοχή μόνιμης κατοικίας στο διάστημα 30/3 έως 15/11corfu.gr-2020-11-19_08-34-49_279365

Από τα 108 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έχουν καταγραφεί από το Παρατηρητήριο ανάμεσα σε επισκέπτες μέχρι τις 15/11 , τα 6 έχουν καταγραφεί το Νοέμβριο (5.6%), τα 35 (32.4%) έχουν καταγραφεί τον Οκτώβριο , τα 15 (13.9%) τον Σεπτέμβριο, τα 32 (29.6%) τον Αύγουστο, τα 19 (17.6%) τον Ιούλιο, και 1 (0.9%) το προηγούμενο διάστημα. Η χρονική διασπορά τους φαίνεται στο διάγραμμα 4. Επίσης από την αρχή της επιδημίας έχουν νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας συνολικά 12 επισκέπτες, και έχουν σημειωθεί ανάμεσα τους δύο θάνατοι, ενώ έχει καταλήξει και ένας επισκέπτης που αρχικά διασωληνώθηκε στο Νοσοκομείο και στη συνέχεια διακομίστηκε στη Γερμανία.

Διάγραμμα 4: Κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 26/3 έως 15/11 μεταξύ επισκεπτών (μηνιαία καταγραφή)corfu.gr-2020-11-19_08-35-08_543828

 

Από την ανάλυση των στοιχείων που συνεχίζει να συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι η διασπορά του νέου κορωνοιού SARSCOV-2 στον μόνιμο πληθυσμό του νησιού επιταχύνεται δυναμικά και έχει προσλάβει εκθετικό ρυθμό. Η αύξηση προκύπτει από κρούσματα, που καταγράφονται σε πολλές περιοχές του νησιού, και ιδιαίτερα στην πόλη της Κέρκυρας και στη Βόρεια Κέρκυρα. Η συχνότητα κρουσμάτων παραμένει χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 αντιστοιχούν πλέον σε μια συχνότητα της τάξης των 2 κρουσμάτων ανά 1000 κατοίκους, ενώ στο σύνολο της χώρας η αντίστοιχη συχνότητα αντιστοιχεί στο 7/1000, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος και δεν μπορεί να υπολογισθεί. Ωστόσο, η αύξηση που καταγράφεται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και η αύξηση των νοσηλειών, υποδεικνύει πολλαπλάσια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Συμπερασματικά η επιδημιολογική καμπύλη της COVID-19 στην Κέρκυρα παρουσιάζει έντονη ανοδική τάση από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ το προηγούμενο διάστημα παρουσίαζε μια σχετική σταθερότητα . Η αύξηση επιταχύνθηκε σημαντικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου και από μία νέα διασωλήνωση ασθενούς, ενώ στο δεκαπενθήμερο αυτό καταγράφηκαν και δύο θάνατοι, οι πρώτοι κατά το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Με βάση τα δεδομένα που παρουσιάσθηκαν, φαίνεται πως είναι σε πλήρη εξέλιξη μια σημαντική κλιμάκωση της επιδημίας στην Κέρκυρα, με ταυτόχρονη εμφάνιση πολλαπλών εστιών μετάδοσης. Είναι σαφές ότι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό του νησιού αυξάνεται εκθετικά. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει σαν συνέπεια την αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στο Γενικό Νοσοκομείο και των σοβαρών περιστατικών με συνέπεια η πίεση στο Νοσοκομείο να πλησιάζει σε οριακό σημείο και να αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής μελών του προσωπικού.

Ωστόσο, η Κέρκυρα εισήλθε στην περίοδο του lock down σε πρωιμότερη φάση του δεύτερου επιδημικού κύματος, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να καταγραφεί μια σταδιακή σταθεροποίηση στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων, καθώς εισερχόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα των μέτρων. Αν αυτή η προσδοκία επιβεβαιωθεί, η Κέρκυρα θα έχει αποφύγει σε αυτή τη φάση την δραματική έκρηξη της επιδημίας, που παρατηρήθηκε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην περίπτωση που υπάρξει μια τέτοια σχετικά ευνοϊκή εξέλιξη, παρέχεται μια ευκαιρία στις αρμόδιες αρχές και στους πολίτες, ώστε κατά τη σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων, που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα, να αποφευχθεί νέα γρήγορη κλιμάκωση της επιδημίας. Είναι κρίσιμης σημασίας να διατηρηθεί στη διάρκεια του χειμώνα, η όποια σταθεροποίηση της επιδημίας προκύψει στο τέλος Νοεμβρίου, από την εφαρμογή του γενικευμένου lock down. Η προσπάθεια αυτή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα μπαίνουμε στην κατ’ εξοχήν περίοδο έξαρσης των ιώσεων, που είναι οι χειμερινοί μήνες.

Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά και στις προηγούμενες εκθέσεις, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στην επιτήρηση δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, που μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει ανέπαφες στην Κέρκυρα. Ο περιοδικός έλεγχος των εργαζομένων σ’ αυτές τις δομές με εξέταση για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, είναι ένα μέτρο που καθίσταται επιβεβλημένο για την μείωση του κινδύνου διασποράς του ιού ανάμεσα στους φιλοξενούμενους αυτών των δομών, καθώς η διασπορά του στην κοινότητα αυξάνεται. Σε αυτή τη φάση τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στην Κέρκυρα (Κινητή Μονάδα Υγείας), πραγματοποιούν τον έλεγχο αυτό κάθε δύο εβδομάδες.

Το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, όπως είχε ήδη επισημανθεί στις προηγούμενες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, αποτελεί μια ακόμη κλειστή δομή, που μπορεί να αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης. Τον περασμένο μήνα καταγράφηκε η πρώτη συρροή κρουσμάτων, συνολικά εννέα. Ωστόσο είναι πιθανή η επανάληψη του φαινομένου, σε αυτό το χώρο.

Η προστασία των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και σε όλες τις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, συνιστά άλλο ένα κρίσιμο σημείο, για να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα ανάμεσα στο πολύτιμο προσωπικό αυτών των δομών και για να μην καταστούν εστίες υπερμετάδοσης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο έγκαιρος εντοπισμός μικρών συρροών κρουσμάτων, που εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα σε διάφορες περιοχές του νησιού, καθώς και η άμεση αντιμετώπιση τους με συστηματικές ιχνηλατήσεις, εντοπισμό και προσωρινή απομόνωση κρουσμάτων και στενών επαφών.

Η μέχρι σήμερα πορεία της επιδημίας στην Κέρκυρα αλλά και σε όλη τη χώρα, υποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της μόνο με τη δράση κεντρικών δομών του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα. Οι συστηματικές ιχνηλατήσεις, η σύσταση καραντίνας και ο έλεγχος τήρησης της, η προστασία των κλειστών δομών και των δομών υγείας, οι μαζικές δωρεάν εξετάσεις στο γενικό πληθυσμό για ανίχνευση της μόλυνσης, φάνηκε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κινητοποίηση και συντονισμό σε τοπικό επίπεδο.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αναφερθεί και πάλι, ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση και υποστήριξη της Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ, που τα συνεργεία της πραγματοποιούν στην Κέρκυρα ιχνηλατήσεις και δειγματοληψίες για την ανίχνευση της COVID-19, η προμήθεια μιας ποσότητας γρήγορων τεστ (ταχύ τεστ αντιγόνου), σε τοπικό επίπεδο, καθώς και ο συντονισμός και η διακίνηση της πληροφορίας ανάμεσα στους φορείς, που εμπλέκονται στη διαχείριση διαφόρων πλευρών της επιδημίας στην Κέρκυρα.

 

 

 

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544