Δημοφιλή άρθρα
Μ. Υδραίου: Μετά από 42 χρόνια η δημοτική αρχή κατασκευάζει νέο Κλειστό Προπονητήριο για τα Σωματεία και τους νέους της...
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ: ΔΡΑΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής...
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 35Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.                                                                                                                  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        ...
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου για την εκτέλεση...
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση δρόμου ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, για τις υφιστάμενες μεθόδους αντισύλληψης, η...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Ένα βήμα πριν την έναρξη της εργολαβίας στο “Γιαλλινά”

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / Ένα βήμα πριν την έναρξη της εργολαβίας στο “Γιαλλινά”
corfu.gr-2021-05-26_13-25-03_321952
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 26.05.21

Ένα βήμα πριν την έναρξη της εργολαβίας για την αποκατάσταση του κτιρίου της οικίας Γιαλλινά που για χρόνια γίνονται προσπάθειες διάσωσής του βρίσκεται ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ως φορέας υλοποίησης του έργου. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από το Δήμο η σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου με τον ανάδοχο του έργου μετά και την τελική έγκριση του σχετικού σχεδίου από τη Διαχειριστική Αρχή.

Το έργο αφορά εργασίες αποκατάστασης και επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά, με προϋπολογισμό 4.621.279,48 ευρώ. Πρόκειται, για το σπίτι του Κερκυραίου ζωγράφου Άγγελου Γιαλλινά (1857-1939), στην πάνω πλατεία της Κέρκυρας που θα μετατραπεί σε πινακοθήκη. Το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία ” ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑΛΛΙΝΑ” που έχει συσταθεί για την διαχείρισή, την ανάδειξη και την προβολή του έργου του μεγάλου ζωγράφου , αποτελεί “κύριο” του έργου και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Ενόψει της συμβασιοποίησης του έργου, στο διατηρητέο κτίριο μετέβησαν η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου με τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά” κ. Ιωάννη Πιέρρη, τον Γραμματέα του, πολιτικό μηχανικό κ. Αθανάσιο Μακρή, τον ταμία Σπύρο Δεσεγγρίνη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νίκο Καλόγερο και στελέχη των Τ.Υ.

Η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη, ανέφερε ότι όλα κυλούν ομαλά ως προς την συμβασιοποίηση του έργου και τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής να προχωρήσει η υλοποίησή του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει το Δήμο και την πόλη μας. Το κτίριο αυτό που για χρόνια είχε παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, θα αλλάξει όψη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του ως ένας από τους πιο σύγχρονους χώρους τέχνης και πολιτισμού που θα απολαμβάνουν οι συνδημότες και οι επισκέπτες μας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Κοινωφελούς Ιδρύματος κ. Ιωάννης Πιέρρης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασωθεί ένα τέτοιο εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης. Ο Γραμματέας κ. Μακρής ευχαρίστησε τόσο την προηγούμενη όσο και την παρούσα δημοτική αρχή για τις προσπάθειές τους και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το έργο παρά τα εμπόδια που κάποιοι είχαν βάλει στο παρελθόν όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ν. Καλόγερος ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτών των χρονοβόρων διαδικασιών εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Συμπλήρωσε επίσης ότι βασικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι η συμβασιοποίηση όλων των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης το Δήμο και εν προκειμένω της οικίας Γιαλλινά.

Τι προβλέπει το έργο

Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν σε καθαιρέσεις και επεμβάσεις αποκατάστασης καθώς και διαμορφώσεις στο εσωτερικό του κτιρίου και στον περιβάλλοντα χώρο. Με την ολοκλήρωσή του θα υπάρξουν νέες χρήσεις. Το ισόγειο της πινακοθήκης θα φιλοξενήσει χρήσεις εκπαιδευτικές, αναψυχής και εμπορικές με εστιατόριο. Στον πρώτο όροφο θα φιλοξενηθεί η έκθεση ζωγραφικών έργων του Άγγελου Γιαλλινά και ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενήσει πολλαπλές χρήσεις (χώρο διαλέξεων με μεταφραστικούς θαλάμους, χώρους για περιοδικές εκθέσεις, χώρους υγιεινής, βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους). Στην υποστέγη, θα στεγαστούν κατά κύριο λόγο οι διοικητικές ανάγκες του Ιδρύματος και η πρόβλεψη είναι να υπάρξουν αποθηκευτικοί χώροι με κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και κατασκευές για τα μη εκτεθειμένα έργα.

Σύντομο ιστορικό

Σε ό,τι αφορά το έργο, αφορά την οικία του Κερκυραίου ζωγράφου Άγγελου Γιαλλινά (1857-1939) στην πάνω πλατεία της Κέρκυρας, του μεγαλύτερου υδατογράφου του 19ου αιώνα με εμβέλεια, κύρος και παρουσία σε ευρύ λαϊκό επίπεδο. Για την διαχείριση, ανάδειξη και προβολή του έργου του μεγάλου ζωγράφου έχει συσταθεί το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία “Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά”. Φορέας υλοποίησης του έργου το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων μετά από σχετικό αίτημα του Ιδρύματος. Η υπόθεση της υλοποίησης του έργου έχει ξεκινήσει από το 2013. Το 2017 είχε ληφθεί σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την υποβολή πρότασης στη Διαχειριστική αρχή για ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ), το οποίο και τελικά εντάχθηκε στο ΠΕΠ-ΕΣΠΑ 2014-2020. Η Προγραμματική για την υλοποίηση του έργου υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019 και στη συνέχεια προχώρησαν όλες οι διαδικασίες για την διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού του έργου από τις Τ.Υ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων.

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544