Δημοφιλή άρθρα
Αριθμός απόφασης 18-129 - Θέμα: Έγκριση αναμόρφωσης συγκεκριμένων κωδικών του δημοτικού προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων οικονομικού έτους 2022. Αριθμός Πρωτοκόλλου:...
Μερόπη Υδραίου: «Οι ΔΕΥΑ έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Δεν μπορούν να μεταφερθούν στους καταναλωτές οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος». Στην...
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ(56Η) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                         Κέρκυρα:    02-12-2022 ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ...
Ξεκινάει  η λειτουργία  του ΚΕΠ Υγείας  στο Δήμο κεντρικής Κέρκυρας  και Διαποντίων Νήσων. Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώνουμε το κοινό για...
Αριθμός απόφασης 53-11 - Θέμα: Περί έγκρισης 3ου Πρακτικού κατακύρωσης του διαγωνισμού: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜ....
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Ομιλία της Δημάρχου στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΚΟΙΣΠΕ

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / Ομιλία της Δημάρχου στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΚΟΙΣΠΕ
corfu.gr-2022-06-20_07-45-55_629713
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 20.06.22

Το θέμα της διάκρισης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλή πρακτική και συνεργασία του με τον ΚοιΣΠΕ «Νέοι Ορίζοντες» στον τομέα της εστίασης και ιδιαίτερα της παροχής γευμάτων και σίτισης ευάλωτων ομάδων, αναδείχθηκε ιδιαίτερα στις σημερινές εργασίες του 4ου πανελλήνιου συνεδρίου για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Υγεία που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης στην Αθήνα. Στο συνέδριο, συμμετείχε ως ομιλήτρια η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου η οποία στην εισήγησή της αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κέρκυρας σε ότι αφορά τη συνεργασία ΟΤΑ και ΚοιΣΠΕ και στις στρατηγικές συνεργασίες που δημιουργούν κοινωνική υπεραξία.corfu.gr-2022-06-20_07-46-19_754640

Η ανάγκη ανάπτυξης επιχειρηματικών πτυχών για τη βιωσιμότητα των ΚοιΣΠΕ μέσα και από τις συνεργασίες με φορείς της Τ.Α. καθώς και η εναρμόνιση στις σύγχρονες συνθήκες που απαιτούν επιθετικές πολιτικές στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας ήταν ακόμη ένα στοιχείο το οποίο επισημάνθηκε ιδιαίτερα στην σημερινή πρώτη μέρα διεξαγωγής του συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές με εξειδίκευση και βαθιά γνώση του αντικειμένου. Το ζήτημα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα καθώς στις παρούσες δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δίνει απαντήσεις σε αδιέξοδα που μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία όλων μπορούν να υπερκεραστούν και να οδηγηθεί ο κάθε τόπος σε βιώσιμη ανάπτυξη κάνοντας παράλληλα πράξη την κοινωνική ισότητα.

Ο Δήμος μας, όπως επεσήμανε η Δήμαρχος Μ. Υδραίου, έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών με πολύπτυχες συνεργασίες με τον ΚοιΣΠΕ «Νέοι Ορίζοντες» οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν καταστεί αποτελεσματικές. Η κ. Υδραίου αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλο το εύρος της συνεργασίας του Δήμου ενώ έδωσε και συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία από τη συνεργασία αυτή σε επίπεδο ωφελουμένων.

Το σύνολο της εισήγησης της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με τίτλο «Ο.Τ.Α. & Κοι.Σ.Π.Ε. : Χτίζοντας στρατηγικές συνεργασίες & δημιουργώντας Κοινωνική Υπεραξία – Η περίπτωση της Κέρκυρας» έχει ως ακολούθως:

«Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού και της ιδρυματικής νοοτροπίας και στερεότυπων που επί χρόνια επικρατούσαν στην κοινωνία μας εξασφαλίζονται μέσα από πρακτικές και συνεργασίες που σχετίζονται με την ενίσχυση της ισότητας, μέσα από την παροχή δυνατοτήτων δραστηριοποίησης των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα η αυτονομία του ατόμου αλλά και αυτονόητη προϋπόθεση για ισότιμη συμμετοχή του στην κοινωνία μας.

Ένα πολύ σημαντικό  και ξεχωριστής  κοινωνικής σημασίας έργο έχει ολοκληρωθεί  στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ενώ παράλληλα γίνονται πράξη και μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού που καλύπτει όλο το φάσμα προστασίας των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Αλλαγές και εκσυγχρονισμός στην προσχολική αγωγή, στήριξη της εκπαίδευσης με εκσυγχρονισμό μονάδων και παροχή σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής, δράσεις και πρωτοπόρες παρεμβάσεις προσβασιμότητας ΑμεΑ, λειτουργία νέων δομών για την Τρίτη Ηλικία, είναι μόνο ορισμένες εξ αυτών. Λειτουργούμε, με παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, ενώ πρότυπη είναι και η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά. Επίσης, στο Δήμο μας λειτουργεί Ανοικτό Κέντρο ημέρας Αστέγων, Κοινωνικό φαρμακείο και εντός Αυγούστου επαναλειτουργεί ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών. Επίσης, έχει κατατεθεί πρόταση για δημιουργία Υπνωτηρίου Αστέγων ενώ   έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για Όλους για ενοικίαση 15 ακινήτων για φιλοξενία 38 αστέγων. Κάθε χρόνο κατασκευάζουμε νέες ράμπες προσβασιμότητας ΑμεΑ ενώ  έχουμε προχωρήσει σε τοποθέτηση 10 αναπηρικών αμαξιδίων θαλάσσης και  5 seatrac καθώς και ενός  ηχητικού συστήματος για άτομα με προβλήματα όρασης. Στο σχεδιασμό μας, συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία και λειτουργία ενός βρεφονηπιακού σταθμού ολοκληρωμένης φροντίδας που αφορά σε βρέφη, νήπια και τμήμα νηπίων με αναπηρία ενώ στους στόχους μας συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θα αφορά μοναχικά άτομα και άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Εφαρμόζουμε ήδη, όπως συνάγεται και από τα παραπάνω, έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που αφορά όλο το εύρος του τομέα της κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και βελτίωσης συνθηκών υγείας.

Στο πλαίσιο αυτής της ευρείας δράσης του Δήμου μας στον τομέα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έχουμε κάνει πράξη τη συνέργια και τη συνεργασία με τον ΚΟΙΣΠΕ «Νέοι Ορίζοντες»,. Ο Δήμος μας στηρίζει στο έπακρο τη λειτουργία του ΚΟΙΣΠΕ «Νέοι Ορίζοντες Κέρκυρας» καθώς αποτελεί σαφή πολιτική μας θέση ότι μέσα από τέτοιες συνεργασίες δίνουμε δυνατότητες κοινωνικής ισότητας σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μέσα από την ενίσχυση της απασχόλησης. Ειδικότερα, η συνεργασία μας συνοψίζεται στα ακόλουθα:corfu.gr-2022-06-20_07-46-02_065840

 1. Λειτουργία Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών   Κοινωνικά Παντοπωλεία & Συσσίτια (2017-2022)

Οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: «Κοινωνικά Παντοπωλεία και Παροχή Συσσιτίου στο Κέντρο και την Περιφέρεια του Δήμου Κέρκυρας» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Κέρκυρας και του Κοι.Σ.Π.Ε. «Νέοι Ορίζοντες». Σκοπός των Κοινωνικών Δομών είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών ώστε, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση σύντομα να στηρίζονται  στις δικές τους δυνάμεις:

 • Κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, 340 ωφελούμενοι
 • 000 γεύματα
 • 000 τρόφιμα
 • 000 είδη Ιματισμού και Οικιακού Εξοπλισμού .
 1. Προμήθεια έτοιμου φαγητού  Ωφελούμενων Ξενώνα Φιλοξενίας
 • Παροχή 3 γευμάτων καθημερινά σε 20 ωφελούμενες του Ξενώνα
 1. Προμήθεια έτοιμων γευμάτων Μαθητών Μουσικού Σχολείου
 • Παροχή γευμάτων καθημερινά σε 220 Μαθητές του Μουσικού Σχολείου
 1. Προμήθεια έτοιμων γευμάτων στα παιδιά των Δημοτικών Κατασκηνώσεων
 • Παροχή 3 γευμάτων καθημερινά σε 150 παιδία την καλοκαιρινή περίοδο
 1. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΟΙΣΠΕ &  ΔΗΜΟΥ Κ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα ειδική έκδοση από καλές πρακτικές 27 χωρών, που δείχνουν πώς οι Δημόσιοι Φορείς έχουν εφαρμόσει κοινωνικά υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις (SRPP). Ο Οδηγός καλών πρακτικών έχει σκοπό την προώθηση ευκαιριών απασχόλησης, αξιοπρεπούς εργασίας, κοινωνικής ένταξης, προσβασιμότητας, συμμόρφωσης με τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα τόσο στην ΕΕ όσο σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχοντας παράλληλα υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες και διευκολύνοντας την πρόσβαση των κοινωνικών επιχειρήσεων σε δημόσιες συμβάσεις.
 • Η Ομάδα Έργου του προγράμματος «Collecting Good Practices and Raising Awareness on Socially Responsible Public Procurement» επέλεξε από την Ελλάδα να συμπεριληφθεί στην ειδική έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις καλές πρακτικές σε κοινωνικά υπεύθυνες συμβάσεις, η συνεργασία του Κοι.Σ.Π.Ε  Κέρκυρας «Νέοι Ορίζοντες» με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας στον τομέα της Εστίασης και ιδιαίτερα της παροχής γευμάτων και σίτισης ευάλωτων ομάδων.

Συνοπτικά στατιστικά Συνεργασίας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & ΚΟΙΣΠΕ Κέρκυρας

(χρονικό διάστημα 2017-2022):

 • Συνολικός Προϋπολογισμός δράσεων συνεργασίας : 150.000 ευρώ.
 • Υποστήριξη περισσότερων από 730 ωφελούμενων έμμεσα ή άμεσα.
 • Κατηγορίες Ωφελούμενων :
 • άπορες οικογένειες,
 • ευπαθείς ομάδες,
 • μαθητές,
 • μετανάστες, πρόσφυγες,
 • κακοποιημένες γυναίκες,
 • covid 19 , ΑμΕΑ. κ.α

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος μας έχει προχωρήσει και σε σειρά στοχευμένων ενεργειών για συνεργασία με επιχειρήσεις, φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών για εξεύρεση δωρεών, χορηγιών και για την κάλυψη των προτεινόμενων ειδών των κοινωνικών δομών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου. Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Νέοι Ορίζοντες» είναι φανερό και από τα παραπάνω ότι αποτελεί σταθερό «συνεργάτη» του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Η συνεργασία αυτή με τον άκρως δραστήριο ΚΟΙΣΠΕ, βασίζεται στην πολιτική μας θέση ότι η αλληλέγγυα κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να δώσει απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο σύγχρονος κόσμος.

Η απάντηση στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση μπορεί να δοθεί σήμερα μέσα από διαδικασίες και μηχανισμούς τέτοιους που να εφαρμόζουν δομικές αλλαγές σε χρόνιες επικρατούσες συνθήκες που εμπόδιζαν και εν τέλει εξαφάνιζαν την δυνατότητα αυτονομίας των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Η έννοια της αυτονομίας περιλαμβάνει και την παρεμβολή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίησης καθώς κατέχουμε σημαντικό ρόλο ως προς την υποστήριξη και την διευκόλυνση των ατόμων αυτών για την αυτοεκπροσώπησή τους. Μέσα από συνέργειες, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου μας με τον ΚΟΙΣΠΕ «Νέοι Ορίζοντες» δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν στην πράξη αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα ενδυναμώνοντας τα χαρακτηριστικά της ισότητας, της ικανότητας και της αυτόνομης βούλησης και ύπαρξης.

Η διατήρηση και η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας σε συμπολίτες μας με ψυχοκοινωνικά προβλήματα πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τέτοιου είδους συνέργειες και συνεργασίες αν και οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει έναν συνολικό, σύγχρονο σχεδιασμό, χωρίς αγκυλώσεις, με μοναδικό κριτήριο την κοινωνική ισότητα.

Οι συμπολίτες μας με ψυχοκοινωνικά προβλήματα έχουν δικαίωμα σε ισότιμη δράση στον επαγγελματικό τομέα, δικαίωμα σε αυτήν καθαυτήν την  οικονομική ζωή του τόπου μας και βεβαίως δικαίωμα στη διεκδίκησή τους. Από την πλευρά μας, εμείς, οφείλουμε να προασπίσουμε αυτά τα δικαιώματα επενδύοντας στην υποστήριξη και την αλληλοβοήθεια με τέτοιου είδους επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Μόνο έτσι εξαλείφονται προκαταλήψεις αλλά κυρίως βγαίνουν άνθρωποι από το περιθώριο έχοντας δυνατότητα αυτόνομης και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Γιατί,  το Ανθρώπινο Κεφάλαιο είναι αυτό που εν τέλει αποτελεί την Κοινωνική Υπεραξία για τον τόπο μας.»

Σημειώνεται ότι το συνέδριο είχες ως βασικό θεματικό άξονα το «ΚοιΣΠΕ:Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Υπεραξία σε Ασταθή Περιβάλλοντα-«ο δρόμος για την προσβάσιμη – υποστηριζόμενη απασχόληση και την κοινωνική ένταξη».

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544