Δημοφιλή άρθρα
Αριθμός απόφασης 3-41 - Θέμα: Ορισμός ενός Δημοτικού Συμβούλου και του αναπληρωτή του ως εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου...
Δράση για την σκελετική υγεία στους μαθητές του 7ου Γυμνασίου.   Στο πλαίσιο πρόληψης και προαγωγής...
Αριθμός απόφασης 9-12 - Θέμα: Διόρθωση της υπ΄ αριθμόν 7-17/8.3.2024 (ΑΔΑ: 6ΨΧΡ46ΜΓ2Α-ΦΞ7) Αποφάσεως της Δημοτικής Επιτροπής περί συγκρότησης επιτροπής για...
Αριθμός απόφασης 9-2 - Θέμα: «Ορισμός νομικού συμβούλου για την εκπροσώπηση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ...
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ 2024. Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ενημερώνουν ότι η...
Απενεργοποιήση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του “Χαμόγελο του παιδιού”

Αρχική / Επικαιρότητα / Δελτία Τύπου / Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του “Χαμόγελο του παιδιού”
corfu.gr-2020-10-09_11-47-55_675614
data-icon-watch-corfu-gr
Ημερομηνία ανάρτησης: 09.10.20

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του “Χαμόγελο του παιδιού”, υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι, η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου και ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

Με την υπογραφή του συμφώνου, επιτυγχάνεται μια ισχυρή συνεργασία των δύο μερών για κοινή αντιμετώπιση ισχυρών ζητημάτων όπως:

Η άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο.

Η προαγωγή του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών.

Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα παιδικής κακοποίησης – παραμέλησης, οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων.

Η ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών τόσο στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης, προαγωγής υγείας, όσο και στο πεδίο της παρέμβασης και προστασίας των παιδιών.

Με την συμφωνία δεσμεύονται και τα δύο μέρη:

Να αξιοποιήσουν τις δράσεις και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών υπό το θεσμικό ρόλο του Δήμου.

Να συνεργαστούν για να στηρίξουν το έργο και τις δράσεις του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε δημοτική κλίμακα και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες που χρήζουν στήριξης μέσω των δράσεων που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Για το σκοπό αυτό το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και των αρμόδιων υπηρεσιών του, το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του.

Το σύμφωνο συνεργασίας τίθεται σε ισχύ από σήμερα, η διάρκεια της ισχύος του είναι αόριστη και στο τέλος του πρώτου έτους υπόκειται σε αξιολόγηση από τα δύο μέρη.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο του Συμφώνου Συνεργασίας

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

μεταξύ του Δήμου ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

και του συλλόγου

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Στην Κέρκυρα, σήμερα Παρασκευή, οκτώ (9) Οκτωβρίου 2020 μεταξύ των κάτωθι υπογεγραμμένων:

Αφενός:

  1. Του Δήμου ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, νόμιμα εκπροσωπούμενου από την Δήμαρχο κ. Μερόπη Υδραίου και αφετέρου

  2. Του Συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ειδικώς πιστοποιημένου φορέα παροχής υπηρεσιών α’ βάθμιας, β’ βάθμιας και γ’ βάθμιας κοινωνικής φροντίδας, που εδρεύει στο Μαρούσι (Σπύρου Λούη 1) με Α.Φ.Μ. 090300392 Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου, μέλους του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης (International Centre for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικώς Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe) που εδρεύει στις Βρυξέλλες του Βελγίου, επίσημου εταίρου της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας & Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO), και φορέα με συμβουλευτικό καθεστώς στην Επιτροπή ECOSOC των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ πολυάριθμων διεθνών συνεργασιών, έχει αναγνωριστεί από τη Facebook ως επίσημος εταίρος – «Trusted NGO Partner» καθώς και είναι αριθμοδοτημένος φορέας στην Ελλάδα του 116000, κοινού πανευρωπαϊκού αριθμού για τις εξαφανίσεις 116000, και του 116111, κοινού πανευρωπαϊκού αριθμού για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων και που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο

Λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη:

  1. Την ανάγκη για μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα τους με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο.

  2. Την ανάγκη για μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα τους με σκοπό την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών.

  3. Την ανάγκη για μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα τους με σκοπό την ενίσχυση των διαδικασιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα παιδικής κακοποίησης – παραμέλησης, οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων.

  4. Την ανάγκη για ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών τόσο στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης, προαγωγής υγείας των παιδιών, όσο και στο πεδίο της παρέμβασης και προστασίας των παιδιών.

Αναγνωρίζοντας από κοινού ότι:

  1. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα επηρεάζει αρνητικά τις περισσότερες οικογένειες και τον προϋπολογισμό τους με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ανασφάλειας, πτώσης του βιοτικού επιπέδου, αδυναμίας πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας κ.α., καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν τόσο την λειτουργικότητα της οικογένειας, όσο και την υγιή ψυχική και συναισθητική ανάπτυξη των παιδιών.

  2. Τα περιστατικά παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση, τα ασθενή παιδιά που δεν έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε νοσοκομεία καθώς και περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά, κατά αρμοδιότητα φορέων.

  3. Οι εξαφανίσεις αποτελούν ένα φαινόμενο το οποίο λαμβάνει χώρα σε πολύ συχνή βάση και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Η επιτυχία στην αναζήτηση των εξαφανισθέντων ατόμων επικεντρώνεται κυρίως στη σωστή και έγκυρη εκτίμηση των κριτηρίων επικινδυνότητας για το άτομο που αναζητείται.

Συναποδέχονται και δεσμεύονται για τα εξής:

1. Να αξιοποιήσουν τις δράσεις και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών υπό το θεσμικό και συντονιστικό ρόλο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

2. Να συνεργαστούν για να στηρίξουν το έργο και τις δράσεις του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε δημοτική κλίμακα.

3. Να καταβάλουν κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες που χρήζουν στήριξης μέσω των δράσεων που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

Ειδικότερα προς υλοποίηση των ανωτέρω «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και των αρμόδιων υπηρεσιών του, το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του. Αναλυτικότερα:

Α. Στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας (σωματική, σεξουαλική & ψυχολογική κακοποίηση, παραμέληση, bullying, παράνομη διακίνηση & εμπορία)

  1. Πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων καθώς και στον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του Συλλόγου από εξειδικευμένους Ψυχολόγους. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  2. Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111, η οποία λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, στελεχώνεται από Ψυχολόγους και παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε παιδιά και ενήλικες. Επιπρόσθετα είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Ν. 4070/2012).

  3. Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, στελεχώνεται από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς και παρέχει υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες για θέματα που αφορούν στην παιδική προστασία. Επιπρόσθετα είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Ν. 4070/2012) καθώς και επίσημα αναγνωρισμένη ως Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης (Ν. 4313/2014)

  4. Υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης, η οποία παρέχεται από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Συλλόγου. Η υπηρεσία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας, με σκοπό την άμεση απομάκρυνσή τους από το κακοποιητικό περιβάλλον, την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές.

  5. Ειδικότερα σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου εμπλέκονται παιδιά (σε συνέχεια και όπως ορίζονται από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας/«Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης») ο Σύλλογος αναλαμβάνει την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών αλλά και ανδρών) και συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την προστασία και την κοινωνική επανένταξή τους.

Β. Στον τομέα της πρόληψης περιστατικών εξαφάνισης παιδιών καθώς και της αντιμετώπισης περιστατικών εξαφάνισης παιδιών καθώς και ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (νοητική στέρηση, ψυχολογικά προβλήματα κ.λ.π., αγνοούνται ύστερα από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή/και είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής).

  1. Πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων καθώς και στον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του Συλλόγου από εξειδικευμένους Ψυχολόγους. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

  2. Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111, η οποία λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, στελεχώνεται από Ψυχολόγους και παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε παιδιά και ενήλικες. Επιπρόσθετα είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Ν. 4070/2012).

  3. Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000, η οποία λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, στελεχώνεται από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς και παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε άτομα που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένειά τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης, τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές. Επιπρόσθετα είναι διασυνδεδεμένη με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Ν. 4070/2012).

  4. Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και Missing Alert Hellas για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.

  5. Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», η οποία έχει συσταθεί και συντονίζεται από τον Σύλλογο και στην οποία μετέχουν πιστοποιημένοι διασώστες, καθώς και εκπαιδευμένα διασωστικοί σκύλοι. Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής αποτελείται από τους παρακάτω βασικούς επιχειρησιακούς πυλώνες/ειδικότητες: Έρευνα (Πεζοπόρο και μηχανοκίνητα τμήματα). Κυνοφιλική Υποστήριξη, Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Προνοσοκομειακή Υποστήριξη. Επικοινωνίες – Χάρτες- Εργαλεία και Προγράμματα Διαχείρισης Συμβάντος. Ενώ ταυτόχρονα η Ομάδα έχει στη διάθεση της εξειδικευμένα οχήματα (4X4, ATV, Μεταφοράς προσωπικού, μοτοσυκλέτα) και τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής θεραπείας Παιδιών και Νεογνών (ασθενοφόρα), οι οποίες είναι ενταγμένες στο ΕΚΑΒ και επανδρωμένες με πιστοποιημένους από το ΕΚ.Α.Β. Διασώστες Ασθενοφόρου, Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ drones, πλωτά μέσα κ α.). Οι σκύλοι της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης. Θανάσης Μακρής, οι Χειριστές και οι λοιπές ειδικότητες των Κυνοφιλικών Ομάδων εκπαιδεύονται, αξιολογούνται και πιστοποιούνται για την έρευνα αγνοουμένου σε ανοιχτό πεδίο και συγκεκριμένου ατόμου βάσει προσωπικής μυρωδιάς Scent Specific Trailing.

Γ. Στον τομέα της πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

  1. Υλοποίηση προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε παιδιά με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής που διαθέτει ο Σύλλογος εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία. Τα προγράμματα υλοποιούνται εντός και εκτός σχολικών μονάδων, πάντα με την έγγραφη συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων του παιδιού και περιλαμβάνει κλινική εξέταση, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας, εκπαίδευση με στόχο την αποφυγή εμφάνισης ασθενειών, πρώιμη διάγνωση παθήσεων της παιδικής ηλικίας και καθοδήγηση για τη σωστή αντιμετώπισή τους και σε ειδικές περιπτώσεις, παραπομπή ή/και συνοδεία για περαιτέρω έλεγχο και εξετάσεις. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και το Υπουργείο Υγείας καθώς και συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Δημόσια Νοσοκομεία/Ιατρικά κέντρα, τους κατά τόπους Ιατρικούς και Οδοντιατρικούς Συλλόγους.

  2. Φιλοξενία οικογενειών από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων στην Αθήνα, τα παιδιά των οποίων νοσηλεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία Παίδων. Οι οικογένειες φιλοξενούνται για όσο χρόνο απαιτεί η θεραπεία και η παρακολούθησή του παιδιού από τους θεράποντες ιατρούς. Δίπλα στην οικογένεια βρίσκονται Παιδαγωγός, Κοινωνική Λειτουργός και Ψυχολόγος.

  3. Κινητές Ιατρικές Μονάδες (Ασθενοφόρα) εντατικής θεραπείας για παιδιά και νεογνά εξοπλισμένες με θερμοκοιτίδες και ασυρμάτους (UHF), ενταγμένες στο ΕΚΑΒ και στελεχωμένες με πιστοποιημένους διασώστες του ΙΕΚ ΕΚΑΒ.

  4. Παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους. Στόχος είναι η εξατομικευμένη κάλυψη των αναγκών κάθε παιδιού όπως: Κάλυψη ιατρικών και φαρμακευτικών ειδών, εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, ειδικών θεραπευτικών συνεδριών, Παροχή κατευθύνσεων, επίλυση διαδικαστικών θεμάτων, κατευθύνσεις για προνοιακές παροχές, Διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες του εξωτερικού κατόπιν παραπομπής των θεραπόντων γιατρών του παιδιού στην Ελλάδα, Ψυχολογική στήριξη του παιδιού και της οικογένειάς του, Επισκέψεις σε νοσηλευόμενα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, Συνεργασία με Ιατρικό, Νοσηλευτικό προσωπικό και Κοινωνικές Υπηρεσίες, Κινητοποίηση εθελοντών δοτών αίματος – αιμοπεταλίων.

Δ. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρα)

  1. Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», η οποία έχει συσταθεί και συντονίζεται από τον Σύλλογο και στην οποία μετέχουν πιστοποιημένοι διασώστες, καθώς και εκπαιδευμένα διασωστικοί σκύλοι. Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής αποτελείται από τους παρακάτω βασικούς επιχειρησιακούς πυλώνες/ειδικότητες: Έρευνα (Πεζοπόρο και μηχανοκίνητα τμήματα). Κυνοφιλική Υποστήριξη, Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Προνοσοκομειακή Υποστήριξη. Επικοινωνίες – Χάρτες- Εργαλεία και Προγράμματα Διαχείρισης Συμβάντος. Οι σκύλοι της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης. Θανάσης Μακρής, οι Χειριστές και οι λοιπές ειδικότητες των Κυνοφιλικών Ομάδων εκπαιδεύονται, αξιολογούνται και πιστοποιούνται για την έρευνα αγνοουμένου σε ανοιχτό πεδίο και συγκεκριμένου ατόμου βάσει προσωπικής μυρωδιάς Scent Specific Trailing.

  2. Εξειδικευμένα οχήματα (4X4, ATV, Μεταφοράς προσωπικού, μοτοσυκλέτα)

  3. Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής θεραπείας Παιδιών και Νεογνών (ασθενοφόρα), οι οποίες είναι ενταγμένες στο ΕΚΑΒ και επανδρωμένες με πιστοποιημένους από το ΕΚ.Α.Β.

  4. Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ drones, πλωτά μέσα κ α.)

  5. «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων

Ειδικότερα προς υλοποίηση των ανωτέρω ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων:

  1. αποφασίζουν να συνεργαστούν για την από κοινού προώθηση και υποστήριξη της κοινωνικής φροντίδας , αλληλεγγύης, προαγωγής υγείας παιδιών , τόσο στο πεδίο της παρέμβασης , όσο και της προστασίες των παιδιών .

  2. αναλαμβάνουν την κοινή δέσμευση ότι θα προβούν σε μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες, κατά αρμοδιότητα, με στόχο την υποστήριξη των υφιστάμενων κοινωνικών δομών του Συλλόγου.

Παράλληλα, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων :

  1. αναλαμβάνει την προβολή της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000 και της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111 στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης, που διαχειρίζεται

  2. αναλαμβάνει να ενημερώσει όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Σύλλογος στους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας όπως περιγράφονται παραπάνω με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στον Δήμο.

  3. αναλαμβάνει την προβολή των μηνυμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas στις οθόνες μεταβλητών μηνυμάτων στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης, που διαχειρίζεται

  4. συμμετέχει ενεργά στα Προγράμματα Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas κυρίως μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας ή τμημάτων της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Έργου (π.χ Τμήμα Καθαριότητας, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας κ.τ.λ) .

Το Amber Alert Hellas ενεργοποιείται από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας και συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Για να επιτευχθεί αυτό στο Πρόγραμμα συμμετέχει πλήθος φορέων (κρατικών, ιδιωτικών, εθελοντικών) με τον κάθε έναν από αυτούς να επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και κάποιες άλλες βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει π.χ. τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων κ.λ.π.

Το Missing Alert Hellas ενεργοποιείται από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας και συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ενηλίκου που διατρέχει κίνδυνο (νοητική στέρηση, ψυχολογικά προβλήματα κ.λ.π., αγνοούνται ύστερα από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή/και είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής) μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Για να επιτευχθεί αυτό στο Πρόγραμμα συμμετέχει πλήθος φορέων (κρατικών, ιδιωτικών, εθελοντικών) με τον κάθε έναν από αυτούς να επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου ατόμου και κάποιες άλλες βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει π.χ. τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων κ.λ.π.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων στο πρόγραμμα Amber Alert Hellas και στο πρόγραμμα Missing Alert Hellas, αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν και συνεργαστούν για την από κοινού συνδρομή στην επιδίωξη της εκπλήρωσης των προγραμμάτων, με τους κάτωθι όρους και συμφωνίες:

  • ο Σύλλογος αναλαμβάνει την πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, όταν κρίνεται από κοινού σκόπιμο, με σκοπό την ένταξη του ανθρωπίνου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής» σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιείται ενημέρωση για τις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», την «Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής», τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000 και τα Προγράμματα Amber Alert και Missing Alert.  Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση σε θέματα καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης, όπως οι βασικές αρχές έρευνας, διάσωσης και ασφάλειας στο πεδίο, η αξιολόγηση προφίλ αγνοουμένου, τα εργαλεία διαχείρισης συμβάντος και οι τακτικές έρευνας, καθώς και αξιολόγηση πραγματικών περιστατικών.

  • Σε περίπτωση ενεργοποίησης Amber ή Missing Alert, ο Σύλλογος θα παραδίδει το κατάλληλο υλικό προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων αμέσως μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης για τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, αφού προηγουμένως έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

  • Ο Σύλλογος θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για τα αποτελέσματα της έρευνας, για τη διακοπή της προβολής / ανακοίνωσης μηνυμάτων σχετικά με το επίμαχο περιστατικό, σε περίπτωση ανεύρεσης του εξαφανισμένων ατόμων (ανήλικου ή ενήλικου).

  • Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων ουδεμία ευθύνη θα φέρει για τη διαχείριση και λειτουργία του Προγράμματος Amber Alert Hellas και του Προγράμματος Missing Alert Hellas, την τήρηση των αρχείων, την εγκυρότητα των στοιχείων του αγνοούμενου ατόμου, τον τρόπο λήψης των σχετικών συναινέσεων από τους γονείς ή τους ασκούντες τη γονική μέριμνα του ανηλίκου καθώς και τον τρόπο λήψης της ενυπόγραφης αιτήσεως του άμεσα ενδιαφερομένου συγγενούς του εξαφανισθέντος ενήλικα και γενικά για την διαδικασία και τον συντονισμό των προγραμμάτων Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas.

  • Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβάλλει άμεσα και αφιλοκερδώς το σχετικό μήνυμα.

  • Ο Σύλλογος φέρει την ευθύνη της ακρίβειας των στοιχείων του εξαφανισθέντος ατόμου. Σε περίπτωση ανεύρεσης του ατόμου διακόπτεται άμεσα η προβολή / δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν στο εκάστοτε επίμαχο περιστατικό εξαφάνισης.

  1. αναλαμβάνει την διάθεση χώρων , εφόσον αυτό είναι εφικτό, για δημιουργία δομών με στόχο την ενδυνάμωση των παιδιών στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων (όπως π.χ δημιουργία Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας, Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας κ.τ.λ) .

Το παρόν σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί κοινή δήλωση συνεργασίας επίτευξης στόχων και υλοποίησης δράσεων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», χάριν της συστηματικής συνεργασίας τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Το παρόν τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των συμβαλλομένων .

Η διάρκεια της ισχύος του είναι αόριστη και στο τέλος του πρώτου έτους υπόκειται σε αξιολόγηση από τα μέρη .

Τα μέρη

Για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας Για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

& Διαποντίων Νήσων

Μερόπη Υδραίου Κώστας Γιαννόπουλος

Δήμαρχος Κέρκυρας Πρόεδρος Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Δείτε περισσότερα Σύμπτυξη κειμένου

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Δήμου για να λαμβάνετε
τα τελευταία νέα & ενημερώσεις.

corfu.gr-2020-06-17_08-20-44_458544