Ανήκει στην κατηγορία των Δημοτικών Επιχειρήσεων και με βάση το άρθρο 107 παράγραφος 1Β του Ν.3852/2010 είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Συστήθηκε αρχικά το 1982 με αρχική ονομασία «Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πόλεως Κέρκυρας(ΦΕΚ 28Α΄/08.03.1982), ενώ το έτος 2020μετά την διαίρεση του κατηργημένου Δήμου Κέρκυρας ακολούθησε η τροποποίηση του καταστατικού, ως προς την νέα σύνθεση των μετόχων –μελών (Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων-Δήμος Βόρειας Κέρκυρας-Δήμος Νότιας Κέρκυρας) σύμφωνα με το Ν.4600/2019, άρθρο 156, παράγραφος 1.
Μετατράπηκε αυτοδίκαια σε διαδημοτική επιχείρηση (ΦΕΚ2096/Β΄/02.06.2020&2642/Β΄/30.06.2021) με την επωνυμία «Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμων Κέρκυρας» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Δ.Κ», με κοινωφελή χαρακτήρα και διέπεται ως προς τη διοίκηση, οργάνωση, εκτέλεση, λειτουργία και συντήρηση των έργων της αρμοδιότητάς της καθώς και τις πηγές χρηματοδότησής της από τις διατάξεις του ν. 1069/1980 «περί κινήτρων δια την ίδρυση επιχειρήσεων υδρεύσεως και αποχετεύσεως», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Για τα λοιπά θέματα εφαρμόζονται διατάξεις του ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και οι κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας (άρθρο 1 παρ.1 του ν. 1069/1980).
Στη Διαδημοτική Επιχείρηση συμμετέχουν οι κάτωθι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας:
- Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
- Δήμος Βόρειας Κέρκυρας και
- Δήμος Νότιας Κέρκυρας
Έδρα της επιχείρησης είναι η έδρα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Περιοχή αρμοδιότητας της επιχείρησης είναι η διοικητική περιφέρεια των προαναφερόμενων Δήμων.
Σκοποί της επιχείρησης είναι:
- η παραγωγή και διανομή στους καταναλωτές του προϊόντος που καλείται «νερό ανθρώπινης κατανάλωσης», όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία,
- η συλλογή των λυμάτων από τους εγκεκριμένους καταναλωτές του οικείου ή των οικείων Δήμων και η παραγωγή του προϊόντος που καλείται «επεξεργασμένα αστικά λύματα, κατάλληλα για ασφαλή διάθεση στο περιβάλλον», όπως αυτό ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία,
- η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εκμετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία τωνέργων υδροληψίας, έργων επεξεργασίας νερού, δικτύων μεταφοράς νερού, δικτύων διανομής ύδρευσης, δικτύων αποχέτευσης ακάθαρτων και ομβρίων υδάτων, μονάδων επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων, διατάξεων διάθεσης του προϊόντος της περίπτωσης 2, καθώς και μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης του υπολείμματος των ανωτέρω διαδικασιών επεξεργασίας της περιοχής αρμοδιότητάς τους [άρθρο 1 παρ. 3 εδ. α, β, γ του ν. 1069/1980 (Α΄191), όπως ισχύει].
Η Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης Δήμων Κέρκυρας διοικείται από 19μελές Διοικητικό Συμβούλιο, για την συγκρότηση του οποίου ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του ν. 1069/1980,όπως ισχύουν.
Ειδικότερα, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας συμμετέχει με δώδεκα (12) μέλη στο Διοικητικό της Συμβούλιο, τα οποία ορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές του από το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι:
- ο Δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν Δημοτικός Σύμβουλος ως Πρόεδρος,
- επτά (7) αιρετά μέλη εκ των οποίων τα τέσσερα (4)ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου,
- ένας (1) εκπρόσωπος των εργαζομένων,
- ένας (1) εκπρόσωπος Περιβαλλοντικού ή Κοινωνικού Φορέα,
- δύο (2) δημότες.
Οι Δήμοι Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας συμμετέχουν έκαστος με τρία (3) αιρετά μέλη, με τους αναπληρωτές τους, εκ των οποίων τα δύο (2) ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου, με την επιφύλαξη της μεθεπόμενης παραγράφου, από την οποία προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος της επιχείρησης, εκτός του Δήμου της έδρας αυτής, συμμετέχει στο Διοικητικό της Συμβούλιο με τέσσερις (4) αιρετούς εκπροσώπους του.. Η θητεία του Δ.Σ. ακολουθεί τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου.